I tabell 1 framgår hur många aktiva företag det finns i Gävleborg totalt samt hur många av dessa som exporterar sina produkter utanför Sverige.
Det finns 1 038 företag i Gävleborgs län som exporterar sina produkter utanför Sverige, det vill säga ca 4 procent av det totala antalet företag i Gävleborgs län. De exporterande företagen utgörs till ca 87 procent av aktiebolag. Sammantaget är 64 119 personer anställda i något företag i Gävleborgs län varav ca 29 314 eller ca 46 procent är anställda i ett företag som exporterar.
Enligt Arbetskraftsundersökningen (AKU) var ca 130 700 i åldern 15-74 år sysselsatt i Gävleborgs län 2010 och av dem var således 29 314 eller ca 22 procent anställda i ett företag som exporterar utanför Sverige! Det motsvarar nästan hälften
I tabell 2 redovisas de tio största exportföretagen i Gävleborgs län. Enligt Statistiska centralbyrån lämnar man inte ut uppgifter om hur stor exportomsättningen är för de företag som har en exportomsättning större än 100 miljoner kronor, vilket innebär att det högsta intervallet är 100 miljoner kronor eller mer.
Av verksamhetsbeskrivningen framgår att de större exportföretagen i Gästrikland i huvudsak arbetar med tillverkning av papper, järn och stål samt verktyg och redskap. De 8 största företagen i Gästrikland har en exportomsättning som är större än 100 miljoner kronor.
I Hälsingland arbetar de större exportföretagen i huvudsak med tillverkning av papper, massa och trä. Samtliga av de 10 största företagen har en exportomsättning som är större än 100 miljoner kronor.
Hur många av de som bor i Gävleborg som direkt och indirekt kan anses vara beroende av de arbeten som skapas i exportindustrin är det svårt att beräkna. Det finns sannolikt många underleverantörer till de exporterande företagen som har sitt säte i Gävleborg och som därmed kan anses vara beroende av de arbeten som skapas i exportindustrin. Hur många dessa är och hur många anställda de har går tyvärr inte att få fram. De stora företagen kan säkert också påverka utbyggnad av infrastruktur, hur många bostäder som byggs i ett område, hur många affärer som tillkommer, skola, dagis etc. Men det är många som bor i Gävleborg som direkt och indirekt kan anses vara beroende av de arbeten som skapas i exportindustrin!
Vi kan alltså konstatera att av Gävleborgs befolkning är en dryg femtedel direkt beroende av arbete med exportprodukter! Gävleborgs andel i Sveriges export är också betydande, ad skulle vi göra utan våra duktiga exportföretag!!! Det handlar inte bara om storföretagen, det finns både små och medelstora företag som är framgångsrika i sina branscher.
Av den totala exporten från länet på 26 miljarder kommer ca 22 miljarder från företagen i Gästrikland.
Vad säger Lars Beckman riksdagsman för Moderaterna om exportföretagens betydelse?
- Rapporten visar hur stor betydelse våra exportföretag har för Gävleborgs län och att vi måste fortsätta utveckla politiken så att konkurrenskraften behålls och ännu bättre förstärks. Det är också viktigt att vi fortsätter att ha en positiv Sverigebild i omvärlden så att vi ger en draghjälp till våra exportföretag. Tänk om våra exportföretag skulle försvinna från länet? Det vore en katastrof, så ett gott företagsklimat är bra för alla oss som arbetar i Gävleborgs län.
Cibes Lift i Järbo är ett av de 10 största exportföretagen i Gästrikland.
- Ca 80 procent av vår produktion exporteras över hela världen men främst till EU-länder, berättar VD Johan Sandberg. EUs standardisering har underlättat för oss och innebär att EU-området ökat. Deesutom tittar andra länder på EU-reglerna och anpassar sig efter dem. Vi har också ett bra samarbete med lokala företag så det är betydligt fler än det 100-tal som arbetar hos oss som bidrar till exportframgången.