Den ekonomiska föreningen Entré Hofors startades på initiativ av åtta företagare och kommunens näringslivsenhet. 2005 var året som delar av näringslivsenheten tog klivet in i Entré Hofors. Verksamheten har fram till och med hösten 2007 drivits som ett projekt. Vid årsskiftet 2008 beslutade kommunen att näringslivsarbetet skall ske i samverkan med företagen genom den ekonomiska föreningen.
Nils Lindqvist har varit näringslivschef i Hofors sedan 1992 och ser med stor förväntan fram mot att fortsätta utveckla och förbättra Entré Hofors med sina medarbetare och medlemsföretagen.
- Visionen inom den ekonomiska föreningen är att ”Näringslivet i Sverige och övriga världen skall vilja flytta och verka i Hofors kommun” säger Nils. För att nå dit och förverkliga visionen har vi olika verksamhetsområden vi jobbar inom.
- Attitydförändringar är ett av dem och en av aktiviteterna inom det området är ”Ung Framtid-mässan”, där ungdomar har en mässa om våra lokala företag. Ett annat område är att stödja och lyssna in våra befintliga företagare och deras behov. Just det området anser jag vara ett av de allra viktigaste. Det är genom att föra dialog med våra företagare en förändring och förbättring kan ske.
- Att vi jobbar för etableringar är ingen hemlighet. Vi vill ha hit företag som etablerar sig på orten. På det sättet skapar vi en större bredd på arbetsmarknaden.
I och med de tagna politiska besluten är kommunen en av finansiärerna till Entré Hofors verksamhet.
- Ja, vi får 0,75 procents tjänst från Hofors kommun berättar Nils. Även Ovako och HoforsHus AB är finansiärer.
I dag har Entré Hofors 83 medlemmar och alla har en röst var. Detta innebär att vi inte styrs av våra politiker utan av våra medlemmar förklarar Nils. Det är en rätt unik organisation för vanliga fall styrs en näringslivsenhet i en kommun av just politiska beslut.
Entré Hofors mål är att verka lokalt för ett bättre företagsklimat. Något man bevisligen gjort ett bra jobb med om man ser till en 18:e placering på rankinglistan i landet och den fina första platsen i länet år 2006.
- Allt kan bli bättre säger Nils. Vi lutar oss absolut inte tillbaka utan siktar framåt.
Kommunalrådet Marie-Louise Dangart tycker att Entré Hofors arbete är mycket viktigt.
- Min önskan är att ännu fler av våra företagare känner förståelse för hur viktigt Entré Hofors arbete är för kommunens näringsliv. Där finns möjligheten till dialog och också tillfälle att knyta ihop gemensamma intressen, skapa nätverk helt enkelt.
- Att ha näringslivsfrågorna samlade på ett och samma ställe är mycket viktigt för kommunen säger hon.
Ovakos platschef Sten Lyckström håller med Marie-Louise och tillägger:
- Ovako och övriga företag på orten har glädje av att näringslivet på orten utvecklas och just det verkar Entré Hofors för på ett bra sätt tycker jag, säger Sten.
- Det är viktigt att hitta vägar för att nå ut och skapa nya arbetstillfällen i kommunen. Att ha ett nätverk som Entré Hofors är värdefullt för vår kommun avslutar Sten.
Nils är inte sen att hålla med vare sig Marie-Louise eller Sten. Arbetet som genomförs är mycket värdefullt för kommunen med visionen ”Vänligast i Sverige för boende, näringsliv och fritid”.

VERKSAMHETSOMRÅDEN INOM ENTRÉ HOFORS
• Attitydförändringar
• Befintliga företag
• Etableringar
• Nyföretagande/entreprenörskap
• Kompetensförsörjning


FINANSIERING AV ENTRÉ HOFORS

• Hofors kommun
• Ovako
• HoforsHus AB
• Serviceavgift från företag
• Intäkter från projektinsatser
• Intäkter från utförda tjänster