För de svenska exportföretagen faller efterfrågan fortfarande. Varslen i industrin sprider sig till handeln och tjänstesektorerna vilket spär på hushållens oro som då ökar sitt banksparande och blir mer återhållsam med konsumtionen. Företagen väntar med sina investeringar till dess att tecknen på stabiliseringen i världsekonomin blir starkare. De upplever också problem att rekrytera personal, vilket påverkar penningpolitiken och mattar konjunkturuppgången när den väl kommer. Den stora gruppen av arbetslösa står i praktiken inte till arbetsmarknadens förfogande. De saknar relevant kompetens eller har varit arbetslösa så länge att de har svårt att få arbete oavsett konjunkturläge. Sverige har stora utmaningar i att stärka arbetsmarknadens funktion för att få fler i arbete och göra det mesta av den internationella efterfrågan.

I Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport bekräftar företagen i Gävleborg denna bild av det oroliga läget i ekonomin. Under 2012 ökade sysselsättningen i Sverige med 0,6 procent vilket motsvarar knappt 29 000 personer. Samtidigt minskade antalet jobb i nästan hälften av länen. Största nedgången hade Gävleborgs län där minskningen uppgick till tre procent. Först efter sommaren förväntar sig företagen i länet ett litet ljus i tunneln med något högre investeringar, en produktionsökning och en svag ökning av antalet anställda.

I denna uppförsbacke som våra företag nu befinner sig i är det extremt viktigt med extra skjuts från våra politiker och arbetsmarknadsparter. Det måste bli enklare att driva företag, enklare att anställa, enklare att ta ett jobb och framför allt enklare för företagen att anpassa sig till konjunkturnedgångar.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv