En företagare i föreningslivet
18/3, 2012 kl. 23:59Hon är Sveriges enda kvinnliga klubbdirektör inom elitfotboll. Att hon dessutom inte kommer från en fotbollsbakgrund gör henne extra unik. Men Eva von Scheele-Frid har istället gett Gefle IF ett avsevärt företagstänk. Som ekonom och tidigare VD vet hon hur man jobbar mot en vinnande vision, oavsett om det gäller föreningar eller företag.
Men Eva är noga med att poängtera att hennes arbetsuppgifter och engagemang inte bara kretsar kring fotboll på elitnivå. Långt ifrån. Hennes hjärtefrågor handlar mycket om barn och ungdomar, hur man ska få in dem i sport- och föreningsliv.
- Bredden föder toppen, och toppen föder bredden. Därför måste vi få med oss alla, säger hon.
En ny satsning för just ungdomar är den nya medlemsgården som nu har öppnat på Strömvallen, där alla aktiva barn och ungdomar som är medlemmar i föreningen är välkomna att hänga och umgås på fritiden. Målsättningen är att det ska bli som en klassisk fritidsgård, fast för de mer sportinbitna. En trend med mer stillasittande barn och ungdomar är något som oroar Eva, och därför känns den här typen av satsningar extra viktiga.
- Kan vi inte engagera barn i fysiska aktiviteter kommer vi att få se stora negativa effekter av ohälsa. Det ser man redan i dag. Det kommer siffror hela tiden om barnfetma. Frågan är hur de kommer att må när de blir äldre?
Även om Eva aldrig har varit någon fotbollsspelare så har hon däremot ett brinnande intresse för sport. För henne var det pingis som lockade när hon som barn närmade sig föreningslivet. Under tio år spelade hon och jobbade sig upp till flickelitnivå. I dag blir det mest längdskidåkning när det ska till att motioneras och koppla av på fritiden. För sönerna däremot är det fotboll som gäller, så sporten finns med där hela tiden.
Evas karriär startade i familjeföretaget PBM, inriktat på hälsovård och kognitiv beteendeterapi. Företaget startades i Bollnäs 1985 av hennes föräldrar, då gick Eva fortfarande i skolan. Men vid sidan av gymnasiestudierna kunde hon ändå bidra med administrativa uppgifter i företaget. Därav blev den ekonomiska fortsättningen och högskoleutbildningen en naturlig följd. Genom sitt tidiga engagemang fick hon möjlighet att se hur företaget utvecklades, från endast tre till femtio anställda. Under tolv år var hon dessutom VD.
- Jag har varit med och utvecklat ett företag med visionen att medverka till att förbättra folkhälsan. Att jobba i en förening är inte helt olikt ett familjeföretag, det bygger mycket på engagemang och gemenskap.
2009 hade Eva tänkt trappa ner i arbetstid på företaget. Tanken var att fortsätta studera. Ekonomutbildningen har skett genom separata kurser, allt för att hinna med både familjeföretaget och familjelivet. Så trots att hon studerat i många år och skrivit c-uppsats så saknar hon en fullständig ekonomexamen. Men när så erbjudandet om att bli klubbdirektör dök upp för två år sedan kunde hon inte tacka nej.
- Det är ett privilegium att få jobba med den här fina föreningen. Jag har en oerhört rolig vardag som är väldigt varierande.
Så nu är det alltså Gefle IF som är hennes familj, och den nya släkten har mottagit henne väl.
- Det är en otroligt härlig personalgrupp. Jobbar man i en förening så jobbar man med hjärtat och då blir det en fin stämning.
Att hon är en av få kvinnor i en mansdominerad värld har hon inte mött som någon nackdel. Dessutom är hon sedan länge van att vistas i miljöer med majoriteten män, hon växte upp med tre äldre bröder och hon har tre söner tillsammans med sin man.
- Jag tänker inte på att det är mansdominerat. Om jag är kvinna eller man är mindre relevant. För mig var det väldigt viktigt att jag inte anställdes för att uppfylla någon kvot, utan för min kompetens.
Men vikten av ett aktivt jämställdhetsarbete fick hon ändå smaka på ordentligt i början av året då sexistiska bilder på lättklädda kvinnor tillsammans med klubbens logga lades ut på den officiella facebooksidan. Något som snabbt spred sig och fick stor uppmärksamhet av media. Eva som själv inte har facebook fick reda på bilderna då sporten på AB/GD kontaktade henne för en kommentar.
- Jag såg omedelbart till att bilderna plockades bort, de ska inte finnas där, säger hon.
Därefter fick klubben se över sina rutiner för både sociala medier och hur klubbens varumärke ska användas. Själv kände hon sig kränkt över den mediala kritik som klubben fick gällande sin kvinnosyn.
- Vi fick påhopp som jag inte alls kan känna igen mig i, det blev en vriden bild som inte stämmer överens med verkligheten och den kvinnosyn vi har i föreningen och som jag befinner mig i och arbetar i varje dag, säger Eva som medger att det är viktigt att den här typen av ämnen diskuteras.
Ett annat omdebatterat ämne som Eva snabbt fått sätta sig in i är Strömvallens framtid och bygget av den nya arenan, som hon tror är en förutsättning för att jobba med elitfotboll. Alldeles snart ska beslutet tas, och som nuläget är så arbetar de utifrån att den nya arenan hamnar i Sätra.
- Strömvallen är ju det finaste läget i hela Sverige för en arena, så hade vi kunnat göra det vi ville så hade den platsen varit första alternativet. Men utifrån vad vi vet i dag känns Sätraåsen som den mest framkomliga vägen.
När det färdiga arenaförslaget presenteras kommer givetvis Eva och hennes förening hamna i rampljuset. Den mediala offentligheten har varit det som var mest oväntat när hon iklädde sig rollen om klubbdirektör.
- Men jag har inte gått någon medieträning, säger Eva och skrattar. Dessutom betyder ju all medial uppmärksamhet att folk verkligen är intresserade av fotboll och föreningen, och det är ju bra!
Faktaruta:
Namn: Eva von Scheele-Frid
Titel: Klubbdirektör för Gefle IF
Tidigare jobb: VD för företaget PBM, inriktat på hälsovård och kognitiv beteendeterapi.
Ålder: 41 år
Familj: Man och tre barn
Bor: I Hille, Gävle
Text: Marie Björk, foto: P-E Jäderberg
.
7 500:- exkl. moms
Antal tecken i artikeln: 7222
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.