Ett antal olika rapporter från Stefan Fölster, Svenskt Näringslivs chefekonom, visar ett direkt samband mellan ett gott företagsklimat och en god samhällsutveckling. Kommuner med ett gott upplevt företagsklimat har en lägre arbetslöshet och lägre sjukskrivningstal än andra kommuner. Nyföretagandet är högre och det leder ofta till att skattetrycket kan hållas lägre och mer resurser kan skapas till den efterfrågade välfärden i form av skola, vård och omsorg.
Årets resultat, som nyligen publicerats, visar att länets största kommun Gävle, som tidigare fått lågt betyg från Gävles företagare, nu har fått ännu lägre betyg i det sammanfattande omdömet. Företagarna i Gävle är djupt kritiska till den upplevda osunda konkurrensen från kommunen, den dåliga dialogen mellan företagarna och kommunledningen och den dåliga service man upplever i kontakterna med kommunen. Företagarna är däremot nöjda med kontakterna med skolan samt kommunens infrastruktur och det utbyggda bredbandet.
I närliggande kommuner – t ex Ockelbo – har utvecklingen gått i rakt motsatt utveckling. Där upplever företagarna ett mycket gott företagsklimat och utvecklingen har blivit bättre och bättre. Även Söderhamn har lyckats ta sig uppåt i årets undersökning med ett bättre sammanfattande omdöme. Vi ska självfallet glädjas åt och imponeras av de kommuner i länet som har hittat nyckeln till dialog med företagarna. Uppenbarligen går det även i vårt län att ha ett gott företagsklimat i en del kommuner, till gagn för deras kommuninnevånare. Men länets viktigaste kommun Gävle sänker hela länets utveckling.
Tyvärr tappar 6 av länets 10 kommuner i sammanfattande omdöme, vilket innebär att det är stor risk för att de kommunerna tappar platser när sedan Svenskt Näringsliv i början av maj rankar företagsklimatet mellan kommunerna. Gävle ligger sedan tidigare bland de 100 sämsta kommunerna i Sverige och inget talar för att man kommer att förbättra sin position jämfört med tidigare år utan risken är att Gävle faller ännu mer, från dåligt till uselt på rankinglistan.
Den undersökning som Gävle kommun själv genomfört med hjälp av SCB för att mäta företagsklimatet till en kostnad av 60 000 kronor visade ett än sämre resultat än den undersökning som Svenskt Näringsliv tillhandahåller gratis för Gävle och andra kommuner, så debatten som funnits om att det är Svenskt Näringslivs ”fel” att företagarna är kritiska kan kommunledningen lägga bakom sig.
Tyvärr visar inte kommunledningen i Gävle någon större vilja till att verkligen vilja förbättra företagsklimatet. Priset för det dåliga företagsklimatet betalar den som är arbetslös och inte får ett jobb. Företagarna klarar sig alltid genom att man kan välja att flytta från kommunen eller att expandera sitt företag på andra orter.
Nu när Ericsson har fattat beslut om att lägga ned sin fabrik i Gävle så blir betydelsen av ett bra företagsklimat ännu viktigare eftersom det är de små och medelstora företagen som ska hjälpa Gävle och länet ur krisen. Är det Ericssons kommande nedläggning som ska göra att kommunledningen vaknar upp och inser att det är företagarna – jobbskaparna – som är nyckeln till en bättre samhällsutveckling i Gävle och i länet?