Under vandringarna som genomfördes i Hudiksvall, Söderhamn, Sandviken och Gävle identifierades många utmaningar som finns i Gävleborg såsom: attityden till företagande, kompetensförsörjning, upphandling, osund konkurrens, smidigare byråkrati/färre regler och företagande inom vård, skola och omsorg. Samtidigt som vi ökade förståelsen för företagandet lokalt.

Vi står nu inför en framtid där kraven på de offentliga välfärdsåtagandena kommer att öka. Dels för att befolkningen blir äldre vilket ökar behovet av vård och omsorg, dels för att vi helt enkelt förväntar oss att utbildning och sjukvård ska bli ännu bättre. Det är rimligt, men det innebär en ekonomisk utmaning särskilt som en åldrande befolkning också för med sig minskade skatteintäkter. För att möta den utmaningen är ett gott företagsklimat, såväl nationellt som lokalt, en förutsättning. Fler företag som växer och fler företagsamma människor skapar välstånd och genererar skatteintäkter.

På längre sikt innebär fortsatt globalisering en utmaning i form av ökad konkurrens från företag i andra länder. Därför kan vi inte slå oss till ro med att Sverige är ett rikt land som trots allt har klarat sig relativt väl under en internationell finanskris. Utan reformer står vi still. Och den som gör det bli snart omsprungen. Nu krävs det krafttag för ett bättre lokalt företagsklimat!

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv