”Mot en ljusare världsekonomi?” var temat för kvällen som Nordea och LR Revisionsbyrå bjudit in till och intresset var stort när många bekanta profiler från regionen slöt upp för att få en hint om den ekonomiska framtiden.

Budskapet var faktiskt betydligt positivare än den bild som för närvarande målas upp i media. Annika menade att vi nått botten och nu vänder det. Sverige ligger lite efter i konjunkturen så arbetsmarknaden kommer nog inte att börja lätta förrän i slutet av året däremot har man redan sett en vändning och har större framtidstro i både USA och Kina. Bedömningen är att eurosamarbetet kommer att hålla, även om engelsmännen skramlar lite för närvarande, samt att vi sannolikt inte kommer att få se någon bostadsbubbla som brister i Sverige.

Hot och risker finns det alltid men den enda riktigt negativa punkt som gemene man kanske ännu inte insett är att våra pensioner inte kommer att överraska någon positivt. De största delarna av kapitalet ligger nämligen placerat i s.k trygga men för närvarande rätt tråkiga räntefonder som gör att den låga avkastningen, tack vare lågt ränteläget, i princip helt och hållet äts upp av inflationen.

För att få fart på tillväxten var det konkreta rådet att bygga fler bostäder då det är stor brist på dem framförallt i storstäderna. Det skapar arbetstillfällen som i sin tur drar med sig flera fördelar. Detta borde dock ha påbörjats för flera år sedan.

Fotnot: Denna artikel kommer att kompletteras inom kort.