Trots att maten mättat magen och känslan av proppmätt infunnit sej för länge sedan finns det ändå plats för en dessert. Norsk läkartidning berättar att fenomenet med dessertmage beror på att sockret i den söta desserten har en förmåga att minska spänningen i magsäcken. När spänningen avtar med sockrets hjälp blir det mer plats för ytterligare en rätt efter en tre eller fyrarättersmeny. Magsäcken är flexibel och låter sej lätt luras av en söt dessert eller en liten karamell på maten. Det verkar som om socker utvidgar magsäcken och minskar mättnadskänslan. Problemet enligt forskarna är att magen inte riktigt vet när det är dags att sluta äta sött eftersom bromsen sitter 5 meter längre ned i tunntarmen medan fettbromsen sitter väldigt tidigt. Därför uppstår snabbt en mättnadskänsla av fet mat medan sockersöta desserter har en förmåga att lättare slinka ner. På så vis tror forskarteamet att det är lättare att sluta äta fet mat i tid, vilket gör att högfettsdieter fungerar så bra.

Niclas Carlson
leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige