- Enligt Boverkets byggregler skall det göras en energiberäkning innan ett hus byggs. Denna energiberäkning ska lämnas in vid bygganmälan.

Reglerna ställer krav på att huset ska vara så energieffektivt som möjligt. Huset skall, när det gäller fönster och isolering, konstrueras så att det krävs minimalt med energi för att värmas upp. Värmesystem och ventilation skall också vara energisnåla.

För att en byggnad skall bli godkänd krävs det att energiförbrukningen ligger lägre än förskrivet gränsvärde (U-värde).

Byggreglerna ställer krav på att bygga energieffektivt. Landet har delats in i tre klimatzoner, norr (klimatzon 1), mellan (klimatzon 2) och söder (klimatzon 3).

Årlig energianvändningen för uppvärmning och varmvattenproduktion får:

max uppgå till 110 kWh/m2 om du bor i klimatzon-söder,

max till 130 kWh/m2 om du bor i klimatzon-mellan och

max uppgå till 150 kWh/m2 om du bor i klimatzon-norr.

Väljer du någon form av eluppvärmning (direktverkande el, elpanna, värmepump) gäller ännu högre krav på energianvändningen: 95 kWh/m2 i norr, 75 kWh/m2 i mellan och 55 kWh/m2 i söder.

Här gör vi också energideklarationer (varudeklaration för husets värmeförbrukning, ventilationssystem mm.) bl.a för hus som ska säljas. Viktigt att känna till för husköparen eller spekulanten till fastigheten.

- Oavsett vad man värmer med, så verkar priserna skena iväg uppåt. Och något stopp för kostnadsökningarna eller ens en halvhalt, har vi inte kunnat skönja hittills.

- Då och då kan det vara relativt enkla åtgärder som minskar värmeförlusterna, och därför är en genomgång och uppmätning med exempelvis en värmekamera, en mycket effektiv åtgärd.
- En minskning av värmeförlusterna gör gott i fastighetsägarens plånbok! avslutar Bengt-Åke.

Hör gärna av er för mer information
eller besök Bengt-Åke Lönn på

Lönn Energi-Konsult
Hansbogatan 6, Sandviken
070-710 50 53
bengt-ake.lonn@lonnenergi.se
http://www.lonnenergi.se