Hudiksvall är ett intressant exempel på hur snabbt det kan gå att förbättra företagsklimatet i en kommun om man väljer att konstruktivt arbeta tillsammans med näringslivet istället för att kritisera själva mätningen. Förra kommunalrådet (s) i Hudiksvall hade förmodligen färdiga pressmeddelanden under förra mandatperioden där han ägnade stor tid och kraft åt att baktala företagsklimatundersökningen. Det han inte tänkte på var att han då kritiserade de företag i kommunen som faktiskt gett uttryck för sin uppfattning istället för att för att försöka lyssna in kritiken och istället utveckla kommunen. På motsvarande sätt har vi sett hur s-styrda kommuner i Gästrikland har kritiserat företagens svar istället för att göra som i Alliansstyrda Hudiksvall, analysera problematiken och åtgärda det en kommun kan påverka lokalt.
Vi har samma nationella lagstiftning och samma språk och valuta men det skiljer sig väldigt mycket mellan hur framgångsrika kommuner skapar lokal tillväxt och därmed får lägre arbetslöshet och ökad inflyttning. Vi vet att ett av länets största problem är att Gävle inte fungerar som en motor för länets tillväxt utan snarare som ett hinder för densamma. Det gick så långt för ett par år sedan att kommunalråd (s) i Sandviken sa exakt så. Sandvikens största problem är att det går så dåligt för Gävle.
Uppsala är säkert inte överlycklig över sin placering på plats 135 men den är väsentligt bättre än Gävle med placering 218. Mellan Gävle och Uppsala är det 1 timme med tåg/bil men en mycket stor skillnad i arbetslöshet, företagsamhet och tillväxt. Det är alltså inte någon skillnad i Alliansens framgångsrika politik mellan de två länen på regeringsnivå utan det är den lokala iniativkraften från kommunledningen som är skillnaden.
Det här är viktigt att vi fortsätter att prata om detta, att det faktiskt spelar roll vilken lokal politik som drivs och att det gör skillnad för utvecklingen.
Vi kommer att få ser flera desperata utspel från trängda s-politiker och ju mer trängda s-politikerna blir, desto mer inslag av personangrepp kommer vi att få se. Då är det viktigt att vi som står upp för fri företagsamhet, valfrihet, näringsfrihet och ett bra lokalt företagsklimat fortsätter att göra just det. Vi ska inte låta oss skrämmas oss till tystnad utan fortsätta att ta fram konkreta förslag och idéer för hur vi kan utveckla vår region och vårt län.

Lars Beckman
Riksdagsledamot Nya Moderaterna, Gävleborg