Anna vinkar oss välkomna när vi dyker upp i entrén på Kom i form, gymmet som ligger på Hattmakargatan i Gävle och som för de allra flesta är känt som det rosa gymmet. Inte bara gymmet lyser rosa, även Anna. Det rosa håret och den vippande tyllklänningen i vitt och rosa sticker förstås ut på ett gym. Så går hon vanligtvis inte klädd på denna arbetsplats. Men just nu är hon väldigt inne i sin andra yrkesroll, som komiker, och när det vankas intervjuer och pressbilder är det så här vi ser henne. Att gymmet hon startade 2010 skulle präglas av denna färg var för Anna helt naturligt, det är hennes absoluta favoritfärg. En färg som hon aldrig fick ha på kläderna som barn, eftersom hon ärvde sina bröders plagg, men som hon nu som vuxen kan frossa i, och som även har blivit hennes sons favoritfärg. Men alla har inte lika lätt att acceptera att hon driver ett gym med rosa väggar, rosa mattor och rosa dynor på träningsmaskinerna, särskilt inte eftersom gymmet riktar sig mot kvinnor. Tjejigt och larvig fnyser vissa, mansdiskriminerande frustar andra.
- Direkt när jag öppnade så fick jag löpsedlar om att jag stänger ute och diskriminerar män. Jag har fått utstå mycket kritik och hamnat på hatbloggar. Men jag har hela tiden haft min vision klart för mig och jag ser hela tiden hur jag kan hjälpa kvinnor att ta tag i både träning och kostvanor.
Att hon startade gymmet berodde på att det här inte fanns något gym som var särskilt inriktat till kvinnor, och skapat efter kvinnors kroppar och behov. I Stockholm, där Anna bodde innan hon flyttade hit, fanns det såna gym och hon såg tydligt fördelen med att lägga fokus på en särskild målgrupp, som i detta fall blev kvinnor. Och hennes arbete har gett resultat. Eftersom hon även jobbar som kostrådgivare får hon möjlighet att ge sina kunder, de som behöver, ett helhetstänk. Nyligen fick hon var med om att en kvinna som vägde 150 kilo lyckades tappa 30 kilo på tio månader och klara sitt mål att ta sig igenom Vårruset.
- Jag grät av glädje när hon ringde och sa att hon kom i mål. Jag får väldigt fin kontakt med mina kunder, de vet att de kan ringa mig när de vill, säger hon.

Kontakten med gymmets besökare är så helig för Anna att hon aldrig skulle kunna tänka sig att använda sig av dessa möten när hon står på stand up-scenen. Och då är hon ändå en gränsöverskridande komiker som inte drar sig för att vrida till saker och ting och göra det en smula obekvämt för publiken. Under två år har hon varit ett återkommande namn på comedyklubben Gasta i Gävle. Men hennes naturliga plats på scenen inföll sig tidigare än så. Anna var bara sju år när hon började med teater i hemstaden Bollnäs. Ända tills hon var fjorton år var hon kvar i samma teatergrupp. Därefter var det dags att utveckla intresset ännu mer och satsa på estetisk linje. Den bästa skola hon kunde hitta för det ändamålet låg i Sandviken, Hammargymnasiet. Hela tiden var målet att komma in på Scenskolan, i Stockholm eller Göteborg. Fyra gånger sökte hon, och sista gången kom hon så långt som till sista uttagningen, men hon föll på mållinjen, för att de tyckte att hon var för ung. Annas tanke var att vänta några år innan hon sökte igen, men det kom annat emellan.
- Jag blev gravid. Plötsligt fick jag så mycket annat att tänka på, teatern fick ta ett uppehåll.
Men så fick hon möjlighet att göra ett stand up-nummer som pausunderhållning på en restaurang i Bollnäs, och där vaknade något till liv igen. Hon sökte till nybörjartävlingen BungyComedy och insåg att hon inte passade för att tävla, men hon fick något annat med sig.
- Jag träffade komikern Anders Celin som trodde på mig. Framför allt sa han en sak som fick mig att satsa, han sa att tjejer tyvärr brukade ge upp för lätt. Och då hände det något med mig, jag började ringa runt på klubbar och fråga om jag fick komma och göra framträdanden.
Denna jävlar anamma, att visa både Anders Celin och hela världen att hon inte skulle ge upp, ledde till att hon fick en del gig här och där. Kortare nummer på ett par minuter ledde vidare till hela tio minuters scentid och hon fick snabbt mycket uppskattning. Det tog inte lång tid förrän Gävles komiker och grundare av Gasta, Hans Carstensen, hörde av sig och ville att hon skulle gå med i föreningen.
- Hans är den person som hela tiden har stöttat mig, han har varit en bra mentor. Det är helt klart Gastas förtjänst att jag har kunnat utveckla mig sceniskt. Man kan inte bli bra på stand up om man inte får stå på scenen, säger hon.

Och nu, efter att ha varit ett lokalt namn att räkna med, är det alltså dags för Anna att ta Sverige med storm. I höst drar hon ut på turné med föreställningen ”Odelberg och Siekas kommer ut”. En varm och personlig föreställning som handlar mycket om relationer, inte minst relationen till sig själv.
- Vi är väldigt lika jag och Jesper, vi har båda känt ett utanförskap, jag har alltid känt mig udda, och det har han också med sin funktionsnedsättning. Som komiker blir jag behandlad annorlunda för att jag är tjej i en mansdominerad värld, och han blir behandlad annorlunda för att han sitter i rullstol.
Det klickade redan vid första mötet mellan Anna och Jesper. Han var anlitad av Gasta som huvudnummer och Anna var en av de lokala komikerna som också skulle framträda. Anna hade aldrig sett honom förut och visste knappt vem han var, men när hon såg honom på scenen insåg hon direkt vilken briljant komiker han var. Och respekten var ömsesidig, efter att Anna kört sitt nummer kom Jesper fram till henne och sa, rakt på sak, ”Fy van vad du är bra”. Detta var i mars. På bara några månader har de skapat en nära vänskapsrelation och nu också en framtida karriär ihop. Jesper som då var trött på stand up och planerade att lägga av fick en nytändning tack vare Anna, så nu kan han passa på att fira sina 20 år som komiker med en uppmärksammad turné.
- Vi har väckt ett omedelbart intresse, för att vi är ett udda par, en man med funktionsnedsättning och en tjej med rosa hår, säger Anna och skrattar.
Premiären sker 7 september i Bollnäs, exakt vilka andra städer som får ta del av showen är inte bestämt, men omfattande blir det och självklart får Gävle ett besök. För att göra det hela till något mer än traditionell stand up har de tagit hjälp av regissören Kajsa Hedström, som kan ge det sceniska ytterligare en dimension. Repat har de gjort, både i Gävle och i Jespers stad Göteborg. Så snart är det inte bara Gasta som får stoltsera med namnet Anna Siekas.
- För tio år sedan hade jag inte varit redo för det här. Men nu är det min tid, jag förtjänar det här och går in fullt ut. När jag skapar så skapar jag stort, så har det alltid varit, säger Anna och ler!

FAKTARUTA
Namn: Anna Siekas
Titel: Komiker, kostrådgivare (utbildad på Pauluns näringscenter) och ägare av gymmet Kom i form.
Övrig utbildning: Anna är också utbildad kock och köksmästare och har haft kändisar som Niclas Wahlgren hemma hos sig på privat middag.
Ålder: 29 år
Bor: i Gävle
Uppvuxen: i Bollnäs
Familj: Sonen Elvin7 år