– Nu kan vi blicka tillbaka på 10 väldigt roliga år, säger Stig Oveland som tog initiativet till anläggningen. Besökarna har strömmat till i jämn fart och alla har varit väldigt glada och nöjda med sitt besök här. Genom smart marknadsföring har man god beläggning hela året och det senaste året var det bästa hittills när det gäller antalet gäster. Besökarna kommer från ett upptagningsområde med ca 15 mils radie.

Konceptet Alborgen har många dimensioner. Det är ett mycket ”smart” hus och fullproppat med teknik. Banorna är till synes enkelt konstruerade, men under ytan döljer sig avancerade tekniska lösningar. I varje äventyrsrum – det finns idag inte mindre än 47 äventyrsrum – finns en dator, fotoceller, rörelsecensorer mm som styr händelserna och ger besökarna besked om hur man lyckats.
Den som ansvarat för den tekniska utvecklingen i huset är Patrik Oveland.

Målsättningen har varit att skapa intressanta utmaningar som kräver samarbetsförmåga, viss fysisk prestation och ”klurighet” samtidigt som äventyren ska ge besökarna en rolig upplevelse. Det ska också vara möjligt för elever på mellanstadiet att klara uppgifterna samtidigt som det ska vara tillräckligt utmanade för vuxna, berättar Patrik. Det tycker jag att vi har lyckats med. Ung som gammal har lika roligt på Alborgen.

Soli och Stig jobbade båda tidigare offentligt. Ingen av dem ångrar att man hoppade av och blev egna företagare även om man fått jobba mycket.

Att varje dag få träffa glada och förväntansfulla människor i alla åldrar håller en ung i sinnet, säger Soli. Så egentligen ser vi väl inte fram emot pensionsåldern som obevekligen kommer allt närmare. Hoppas bara någon med entreprenörskänsla och leksinne vill ta över då vi slutar så att människor får fortsätta att komma hit i 10 år till och ha roligt.

10-årsjubileumet firar man med en jubileumsvecka 24-28 juni med rabatt på entréavgiften och överraskningar till besökarna. Sedan blir det sommaröppet med drop-in kl 11-17 under juli och augusti, med undantag för vecka 27 då man tar en v'älbehövlig semester.