Svenska Taxiförbundets ordförande Lennart Kalderén kommenterar inslaget:
– Transportstyrelsen har nyligen presenterat en rapport: Tillståndsmätning Taxi 2022. Där framkommer att den seriösa taxibranschen överlag följer de regler som finns. Branschen har dock ett stort problem med trafiken av svarttaxi.
Inslaget i Svt visar att polisens ansträngningar ger resultat. Men det framgår också att mörkertalet kan vara stort, varför polisen måste prioritera kontrollerna mot svarttaxi mycket hårdare. Det är genom ingripanden på gatan man uppnår den bästa avskräckande effekten.
Vårt budskap är enkelt:
– Anlita seriösa taxiföretag för din resa. För att underlätta kontrollen av förarbehörigheter och trafiktillstånd har Svenska Taxiförbundet och Transportstyrelsen i samarbete med Sveriges Bussföretag och Sveriges Åkeriföretag utvecklat ett system för Behörighetskontroll Yrkestrafik BKY. Genom att prenumerera på tjänsten får branschen tillgång till dagliga uppdateringar, vilket vi starkt rekommenderar.

– Vi håller givetvis med förbundet, säger Fredric Mellberg på Gävle Taxi. Det är precis som Lennart säger - Det är enkelt. Välj ett seriöst taxibolag. Då vet man som kund att man kommer hem tryggt och säkert. Dessutom bidrar man som kund att se till att taxinäringen lokalt överlever och att vi som taxibolag kan erbjuda service året runt, dygnet runt. På många mindre orter i Gävleborg och Dalarna finns det ingen taxi att ringa efter kl 17.00 längre. Detta till följd av svarttaxi som främst hittar sina kunder via grupper på t.ex. Facebook.
Vi vet att detta är ett stort problem även i Gävle och är i förlängningen ett direkt hot mot taxinäringen. Vi välkomnar hårdare kontroller av svarttaxi och oseriösa konkurrenter som inte följer spelreglerna. För ett par veckor sedan hade polisen i Gävleborg extra kontroll på taxi. Flera av Gävle Taxis bilar kontrollerades och allt såg bra ut. Det polisen tittade på var bl.a. nykterhet, körkort, synlig taxilegitimation, vilotider och taxameterdokument.
Vi hoppas också att polisen har möjlighet att ingripa mot den svarttaxiverksamhet som bedrivs inte minst via grupper på olika sociala medier.

För mer information från Gävle Taxi
Fredric Mellberg
076-3224365
https://gavletaxi.se

För mer information från Svenska Taxiförbundet
Lennart Kalderén
Ordförande Svenska Taxiförbundet
mobil: 070-623 29 00,
mail: lennart.kalderén@taxiforbundet.se

Om Svenska Taxiförbundet
Svenska Taxiförbundet är en branschorganisation som företräder Sveriges taxiföretag. Vårt uppdrag är att ge medlemsföretagen bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas genom att skapa goda villkor. Vi gör det med påverkan.