Ung Företagsamhet i Sverige är medlem i JA-YE Europe (Junior Achievement Young Enterprise Europe) som idag består av cirka 40 länder med samma utbildningskoncept. Inom JA-YE organisationen finns fler entreprenörskapskoncept än Ung Företagsamhet – ett av dem är EWB

Samarbete över gränserna

Tanken med EWB är att ge UF-eleverna möjlighet till samarbete och handel över gränserna. Man kan jobba med konceptet EWB på flera olika sätt. Allt ifrån att enskilda UF-företag, på eget initiativ registrerar sina företag på EWB:s hemsida och använder den för att hitta partners eller kunder, till att genomföra större samarbetsprojekt som hålls ihop av lärare i de olika länderna.

I EWB-projektet Afreetrade JA-YE, har de valt att bilda ett s.k. Joint Venture där samtliga UF-företag driver sina egna företag i respektive land, med affärsidén att importera och sälja produkter tillverkade i Afrika. Företagen köper sedan produkter av varandra för att komplettera det egna sortimentet och når på så sätt ut med produkterna till en större marknad.

19 år och driver en koncern...

Företagen har en gemensam organisation, skriver en gemensam affärsplan och en gemensam årsredovisning. De kommer även att delta under gemensamt namn, med två montrar bredvid varandra, på den europeiska UF mässan JA-YE Trade Fair i Lissabon. För att planera mässan har elever från Afreetrade SWE UF deltagit på ett planeringsmöte i Bergamo, ett riktigt koncernmöte.

Tjejerna i Afreetrade SWE UF driver sitt UF-företag som vanligt och följer helt den svenska strukturen, men medverkar utöver detta i det internationella samarbetet. Detta innebär självklart en del merjobb för dem, de har t ex skrivit delar av den gemensamma affärsplanen, jobbat med sin del av montern inför mässan i Lissabon, allting sker på engelska. Samtidigt får de en rad erfarenheter, kunskaper och kontakter som de inte skulle ha fått annars.

Eldsjäl i 16 år

Vår UF-lärare på Sandvikens gymnasieskola, Helena Sjöberg, har arbetat med Ung Företagsamhet i snart 16 år och med internationalisering under de sista tre åren. När möjligheten att via EWB kombinera dessa två intressen öppnandes i juli -09 var Helena den första att ansluta sig. Utan en engagerad och aktiv lärare, en riktig eldsjäl, så hade världens första UF-koncern aldrig kunnat starta.