Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet på länsnivå blev 2,9 (3,0 ifjol) på en 6-gradig skala vilket placerar Gävleborg på plats 20 av 21 län – näst sist!
Snittet i riket blev 3,3.

Vi kan av det sammanfattande omdömet om företagsklimatet utläsa att Nordanstig och Hudiksvall rasar. Bollnäs, Gävle, Ockelbo och Sandviken tappar något medan Hofors och Ovanåker ligger kvar på samma nivå som föregående år. Endast Söderhamn och Ljusdal förbättrar sitt resultat något.

Det märks stor skillnad bland de kommuner i Sverige som anser att företagsklimatet är en viktig del av arbetet och de som inte gör det. För Gävleborgs del är det presenterade resultatet oroväckande.

De faktorer som enligt företagen i Gävleborg har störst betydelse för företagsklimatet är även i år service till företagen, dialog med företagen, tjänstemännens attityder till företagen och kommunpolitikernas attityder till företagen. Dessa faktorer uppvisar en hög korrelation med frågan ”Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen” i enkätsvaren.

För att stärka företagsklimatet framåt i Gävleborg bör kommunerna nu fokusera på att se över kommunens information till företagen och se över hur upphandlingsrutinerna fungerar. Dessa två områden ligger klart under den godtagbara nivån.

Du kan läsa mer om hela undersökningen på http://www.foretagsklimat.se – gör gärna det för 1000 företagare i Gävleborg kan omöjligt ha fel!


Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv