Det ståtliga, herrgårdsliknande huset ute på Valboslätten strax söder om riksväg 80 började byggas 1908 och stod klart som ålderdomshem sommaren 1912. Tanken var att alla åldringar i bondbyarna runt omkring som inte kunde få bo kvar hemma skulle få plats här. Huset kunde ta emot över 100 gäster och var mycket modernt efter dåtidens förhållande. För att de boende skulle känna sig hemmastadda uppförde man också en ekonomibyggand för djurhållning intill huvudbygganden. Här fick åldringarna hjälpa till att sköta kor och hästar som man var van vid hemifrån gården, en mycket omtänksam form av terapi.

Ålderdomshemmet lades ner i slutet av 60-talet då ett nytt ålderdomshem uppfördes i centrala Valbo. Därefter använde landstinget det som sjukhem fram till 1995. När även den verksamheten lades ner kunde familjen Oveland köpa fastigheten och omvandla den till en modern äventyrsanläggning. Just då var Fångarna på fortet med Gunde Svan populärt på TVn och det var det temat man tog upp.

- Huset passade utmärkt för detta ändamål, säger Patrik Oveland som basar för anläggningen. Rymliga korridorer och många rum var perfekt. Just nu har vi 47 rum med aventyr av mycket varierande slag i. Cellerna förnyas fortlöpande och att klara allt på en dag är mycket ovanligt. Det kräver både uthållighet och samarbetsförmåga i laget som ska ha 3-5 personer. Det senaste tillskottet är ett rymdskepp som landat på en främmande planet och angrips av ”aliens”.

En perfekt utmaning för den aktiva familjen med barn från ca 10 år och uppåt. Eller för kamratgänget som vill utmana varann i en rolig aktivitet en regnig dag i sommar, hälsar Patrik.