Tisdagen den 23 november 2010 är det precis 100 år sedan Johan Alfred Andersson Ander avrättades på Långholmens Centralfängelse för begånget rånmord. Andersson Ander, som var i desperat behov av pengar för att betala sina skulder, rånade ett växelkontor i Stockholm. Under rånet misshandlade han kassörskan så svårt att hon senare avled. Andersson Ander blev den siste att avrättas i Sverige.
-Dagen är jätteviktig att uppmärksamma eftersom dödsstraffet fortfarande existerar i världen trots att det av så många anses vara inhumant, säger Rolf Nilsson.
Han fortsätter:
-Ungefär hälften av alla riken på jorden har fortfarande avrättningar och det kan man ju förvånas över.
Bland de som fortfarande tillämpar dödsstraff hittar man flera delstater i världens största demokrati USA samt flera länder i Mellanöstern såsom Iran och Saudi-Arabien. I de två senare länderna tillämpas förövrigt också de så omdiskuterade Sharia-lagarna enligt vilka otrogna hustrur kan stenas till döds.
Om varför dödsstraffet fortfarande tillämpas i världen säger Museichefen Katarina Kallings såhär:
-Vi förfasar oss över hur man tänker i andra länder trots att vi själva, för inte alls så länge sedan, tänkte likadant. Det är helt enkelt så att vi befinner oss i olika tanketraditioner och i det sammanhanget kan vi fundera över vad det är för skillnad på avstånd i tid och avstånd i rum?!
Även om den 23 november 2010 är en betydande dag kommer Sveriges Fängelsemuseum inte att anordna några särskilda aktiviteter under dagen.
-Vi skulle dock vilja ta tillfället i akt och synliggöra Andersson Anders offer, kassörskan Viktoria Hellsten och alla andra brottsoffer som tyvärr mycket sällan nämns vid namn, avslutar Katarina Kallings.

För mer kontakta Museichef Katarina Kallings på 026- 654430 eller via mail info@fangelsemuseet.se eller se http://www.fangelsemuseet.se