Anders Fhogelin, platschef på AQ ParkoPrint i Gävle, har ställt frågan många gånger men inte fått något svar:
- Vilken typ av utbildning och erfarenheter behöver de som skall ersätta de 500 000 människor som pensioneras de närmaste fem åren.
Arbetsförmedlingen, Högskolan i Gävle, rekryteringskonsulter, Manpower med flera har fått frågan men ingen har haft något svar.
- Vi på AQ ParkoPrint hade ett kanonår 2009 och tack vare lågkonjunkturen hade vi inga problem att anställa kvalificerad personal, säger Anders Fhogelin.
Företaget har haft en orderingång som legat ca 300 procent över det normala kapacitetsutnyttjandet. Men man har klarat alla åtaganden tack vare systerföretagen i AQ, som är börsnoterat.
AQ ParkoPrint tillverkar bland annat parkeringsautomater och printar som används för att printa ut ”hyttnycklar”, bussbiljetter och alla möjliga slags kvitton. Den senaste produkten är en laddstolpe för elbilar. Företaget tillverkar det mesta själva och man har därför en bred kompetens, från plåtbearbetning till elektronik. Man är också självförsörjande på kvävgas, som används när man skär i höghållfast rostfri plåt. Man producerar ca 10 kbm gas per timme, 300 dagar om året.
- Vi har en bra anda på företaget och därmed låg personalomsättning, säger Anders Fhogelin. Personalen gillar ordning och reda och det är därför det alltid är välstädat här!
AQ ParkoPrint är öppna för nya produktidéer och har varit med och tagit fram en hel del nya produkter, bland annat Slitvargen, ett helt nytt koncept med lastbärare (eldrivna skottkärror mm).
I år har företaget anställt 2 maskiningenjörer, men det kommer att behövas fler, även kvalificerade maskinoperatörer, för att klara pensionsavgångarna.
- Skolan måste utbilda fler maskiningenjörer för att vi i Sverige skall kunna behålla konkurrenskraften, säger Anders Fhogelin. Det måste gå att få fram statistik som visar vilken kompetens som behövs för att ersätta de 500 000 som går i pension de närmaste 5 åren.
I till exempel Norrbotten räknar man med att minst tusen företag kan komma att läggas ner de närmaste åren därför att ingen är beredd att ta över dem. Situationen är likadan i Gävleborg.
- Ett annat problem är att lönerna för enklare arbetsuppgifter är alldeles för höga i Sverige jämfört med våra konkurrentländer, säger Anders Fhogelin. Däremot är lönerna för civilingenjörer och chefer betydligt högre i andra länder.
- Det är klart att man vill att alla ska ha bra betalt, men vi kan inte kräva att grannländerna i Baltikum och Polen ska höja sina löner.
Men när AQ anställde platschefer till en verkstad med cirka 35 anställda i Polen, låg lönekraven många gånger högre än på motsvarande arbeten i Sverige. En av de sökande krävde över 175 000 kronor i månaden!
- Vi fick in cirka 75 polska sökande till den utannonserade tjänsten och alla var högt kvalificerade, säger Anders Fhogelin. Alla vara civilingenjörer med goda språkkunskaper och internationell erfarenhet.
Det gäller alltså för oss i Sverige att planera för kommande pensionsavgångar så att det finns kvalificerad personal att anställa!