Turister som får problem söker hjälp i kyrkan, berättar Tina Holm. Borttappade pass och betalkort, ungdomar som råkat i svårigheter blir uppgifter att ta itu med för kyrkans personal. Två sjuksköterskor är anställda och deras speciella uppdrag är att samtala med människor i nöd. Reseledarna vänder sig ofta till kyrkan.
Ett exempel är Tina Holms berättelse om ett sexårigt barn som sprang omkring utan tillsyn på turistorten. Det visade sig att hans mamma missbrukade alkohol och helt hade tappat kontrollen. Barnet togs om hand och pappan i Sverige kontaktades. Han hämtade pojken. Långt senare fick kyrkan ett tackbrev från mamman som i det läget hade lyckats komma bort från sitt missbruk.
Tina Holm är husmor i kyrkan i San Agustin och dessutom spansktalande guide bosatt på Gran Canaria. Hon berättar om kyrkans kärva ekonomi. En rikskollekt från moderkyrkan går till Svenska kyrkan i utlandet men i stort får kyrkan se till att sköta sin ekonomi själv. Ombuden för utlandskyrkan i landet informerar och försöker samla in medel till verksamheten till utlandskyrkor i hela världen. Den som vill stödja arbetet i Gran Canaria kan använda sig av postgirokonto 901603-1 och skriva ”San Agustin.”
Vid den internationella dagen talade också Sven Hillert som är bibelforskare och utbildar präster. Han är engagerad av miljö och har sökt efter bibelns syn på naturen. Bibeln tar upp hela världsalltet och människan har ett stort ansvar för skapelsen, framhöll han.
Ingrid Larsson