Björn Sköld avtackades som ordförande på årsmötet i Bessemerskolan i Sandviken den 8 december. Till ny ordförande valdes Lotta Söderström, Korsnäs.
När Björn Sköld tillträdde som ordförande för Ung Företagsamhet Gävleborg för sex år sedan deltog drygt 300 unga företag i verksamheten. I år är det drygt 900 elever som driver 277 unga företag! Under Björns ledning har UF Gävleborg genomgått en fantastisk utveckling, vilket väl speglas i dessa siffror:
● Föreningens eget kapital på ca 150 000 har ökat till 1,5 miljoner kronor (enligt senaste bokslutet)
● Antalet elever som deltar i Ung Företagsamhet har ökat från 390 till 911
● UF Gävleborg är den enda regionen som har ett eget kvalitetsledningssystem
● Ung Företagsamhet Gävleborg är 2008/2009 bäst i Sverige på ungt företagande!
● Första regionen i Sverige som når över 25 % deltagande elever
Björn Sköld var pappa till det kvalitetsledningssystem som UF Gävleborg var först i Sverige med att genomföra. Systemet har varit förebild när alla UF-regioner i hela Sverige har infört kvalitetssystem. Det används till och med ute i Europa. JA-YE Europé (Junior Achievment Young Enterprise Europé) har nämligen valt att använda samma kvalitetsredovisningssystem som UF UF Sverige.
Björn fick ett gyllene kuvert av den nya ordföranden Lotta Söderström och avtackades på sedvanligt föreningssätt. Efter årsmötet kom landshövding Barbro Holmberg, till Björns stora förvåning, och gav honom en blombukett.
– Det här har varit en bra dag med positiva besked för Gävleborg, inte minst detta att UF Gävleborg är bäst i Sverige, sa landshövdingen.
Barbro Holmberg tackade en rörd Björn Sköld för hans insatser inom UF. Björn tackade för uppvaktningen men ville dela med sig av äran till medarbetarna på UF Gävleborg, med Helene Åkerlind i spetsen. Det bästa med uppdraget har varit kontakterna med UF-eleverna, som är fulla med idéer och framåtanda. Lärarna är också viktiga som gör det möjligt att genomföra det här arbetet. Björn vill också ge en eloge till medlemmarna i styrelsen som arbetar ideellt och delar med sig av sin erfarenhet till UF-eleverna
– Helene Åkerlind tillsammans med Markus, Carina, Linda och Carolin är verkligen en motor i detta, tyckte Björn.
Björn tyckte ordförandeskapet i UF Gävleborg varit ett av hans mest spännande uppdrag, men framför allt det roligaste. Det vill inte säga lite för en person som varit direktör på Sandvik och även ordförande i Mellansvenska Handelskammaren.
- Jag är glad att det blir Lotta Söderström som tar över efter mig eftersom det är viktigt att ordföranden är en riktig entusiast, avslutade Björn Sköld.
Det är med ett visst vemod Björn Sköld lämnar sin post, framförallt på grund av tidsbrist sedan han och hustrun flyttat till Gotland.
Björn tycker att konceptet UF verkligen fungerar och ger bra resultat. 23 procent av de elever som deltar blir egna företagare inom 10 år och de anställer i snitt 4 medarbetare var!
Men det finns alltid utrymme för förbättringar och utveckling enligt Björn Sköld. I en snar framtid får vi förmodligen se konceptet även på grundskolan.