Varför blev det så och vad kan vi göra åt det? Ett stort antal företagare slöt upp för att lyssna, ställa frågor och framförde sina åsikter om utmaningarna för företagen och företagandet.

Kenneth, med mångårig erfarenhet som ICA-handlare till koncernchef för densamma, berättade om Australien där man hade haft liknande problem men lagt ut arbetsförmedlingen på upphandlingen och premierat de aktörer som hade skaffat fram flest arbeten. Arbetslösheten var halverad på några år så visst finns det anledning för oss att utmana vår Arbetsförmedlingen som den ser ut och fungerar idag.

Alla var överens om att det måste bli både enklare, mer lönsamt och mindre riskfyllt att starta eget företag. Det offentliga och politikerna måste ha en betydligt positivare inställning till företagande. Det finns faktiskt politiker som säger sig vara för "företagande" men vill inte ha några företagare!

Företag måste naturligtvis få göra vinst, annars går de ju med förlust. Olika förslag vädrades om möjlighet att återinvestera vinster i stället för att skatta bort dem.

Att arbetsmarknaden måste bli rörligare och att turordningsreglerna måste ses över, är numera en sanning som allt fler ser som nödvändigt för att få bukt med ungdomsarbetslösheten och utanförskapet. Idag är genomsnittsålder för den första fasta anställningen i Sverige 28,8 år! Det säger sig självt att det då blir svårt att betala av studielånen innan man når en relevant pensionsålder.

Regelverken är också något som måste ses över menade Kenneth;
– I Danmark har man "En väg in" för alla företagsfrågor, i England har man bestämt att för varje EU-regel som införs tar man bort en engelsk. I Sverige gör man det inte.

Krav höjdes också på mer riktade studier och betydligt större möjligheter till lärlings- och praktikplatser. Det verkar ju onekligen fånigt att avsätta skattemedel för att studera Harry Potter när flera branscher behöver kvalificerad kompetens.

Regionchefen för Svenskt Näringsliv i Gävleborg, Lotta Pettersson avrundade mötet genom att bjuda in till det framtidsmöte som Svensk Näringsliv arrangerar på Stockholmsmässan den 14-15 maj. Där kommer 1000 företagare från hela Sverige att tillsammans arbeta med Sveriges framtidsfrågor.