Handelskammaren har tagit fasta på detta och anordnar kurser för styrelseledamöter och andra som är intresserade av styrelsearbete. Sedan kurserna startade för fem år sedan ha man haft mer än 700 deltagare i både Sverige och Baltikum. Mellansvenska Handelskammaren (Gävleborg och Dalarna) började med kurser i styrelsearbete i fjol. I april och maj i år genomförs kurs nummer två med Raoul Hasselgren som kursledare. Hasselgren är civilekonom och fil dr med 40 års yrkeserfarenhet från ledande befattningar i producent-, detaljist och grossistledet samt styrelseuppdrag under 15 år.
Företagsbladet frågade Raoul Hasselgren vilka kunskaper som oftast saknas hos styrelserna.
- I första hand har man dålig kunskap om vilket ansvar man har som styrelseledamot, säger Raoul Hasselgren. Om företaget inte följer de regler och lagar som gäller riskerar de att personligen få betala till exempel företagets skatteskulder.
Det gäller inte enbart om ”uppsåt” ligger bakom skatteskulderna, det räcker om det är av ”oaktsamhet”. På kurserna deltar därför både en advokat och en revisor som föreläsare.
Raoul Hasselgrens råd till alla företagare är att börja med en mentor som också kan fungera som ekonomisk rådgivare. Mentorn skall också kunna gå in som styrelseordförande.
- Det är okej att ha familjemedlemmar i styrelsen, men ordförande bör vara extern och fristående från företaget, rekommenderar Raoul Hasselgren.
Tendensen är att allt fler företag söker kvinnliga ledamöter. Därför är kvinnor särskilt välkomna och vi den senaste kursen i Umeå var 95 procent av deltagarna kvinnor!
- Förr var styrelsens viktigaste uppgift att anställa och avskeda VD, säger Raoul Hasselgren. Idag är styrelsens viktigaste uppgift att arbeta med strategiska frågor.
- Var är vi, vart skall vi och hur tar vi oss dit.
Efter genomgången kurs har deltagarna en provskrivning och de som klarar den får ett diplom som visar att man är redo för styrelseuppdrag.
Raoul Hasselgren ger goda råd till styrelsen - klicka på länken: http://www.ptk.se/Jag-ar-/bolagsstyrelseledamot/Du-ar-viktig-i-styrelsen-/Styrelsens-uppdrag/