- Det känns riktigt kul att läsa de här siffrorna, det är ett tydligt tecken på att vi är en attraktiv stad, säger Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau. Vi har lyckats locka hit möten och konferenser vilket är en av förklaringarna till att beläggningen är så pass hög. Dessutom avslutar vi året med helgens 100 %-iga beläggning tack vare jubileums-matchen och Scorpions, det här kan blir ett rekordår, menar Elisabeth Hugg.

Den totala beläggningen under 2012 i Gävle är så här långt 73,1 %, vilket är 4 % högre än 2011. Den trenden ser man dock inte i övriga rikets totalsiffror då de sjunkit med nästan 1 % till 50,9 %.

- Vi har haft ett fantastiskt år med en exceptionell höst och vi har ökat omsättningen med 50 % jämfört med 2011. Samtidigt ser vi mycket positivt på 2013, berättar Stefan Hedqvist, ägare och VD för Best Western Hotel City. Tack vare att alla aktörer, allt från föreningar och eventföretag till Gävle Convention Bureau, gör att det händer saker i Gävle så blir platsen attraktiv. Man ska också komma ihåg att i denna tid av varsel och elände så har den här branschen en stor tillväxt, vi har gått ifrån ingen på lönelistan till att idag ha 40st medarbetare, säger Stefan Hedqvist.

Ökningen av beläggningen på Gävles hotell syns både på vardagar och på helger. Siffrorna för beläggningen på helger hamnar på 57,9 % som kan jämföras med övriga rikets 42,1 %. Även hos Clarion Hotel Winn är tongångarna mycket positiva.

- Både för oss och för Gävle är siffrorna strålande och jag tror det beror mycket på det samarbete som finns här, berättar Clarion Hotell Winns VD Mikael Junger. Tillsammans stärker vi Gävle, vi har en stor respekt för varandras verksamheter och vi försöker hjälpa varandra så långt som möjligt. Vi är konkurrenter men när väl gästen har kommit hit så ser vi varandra som kollegor, menar Mikael Junger.