NTA syftar till att öka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap hos barn och ungdomar. Det syftar också till att utöka kontakter med lokala företag i regionerna.

NTA är ett skolutvecklingsprogram för ämnena kemi, fysik, teknik och biologi. NTA består av 18 olika teman med laborativt material från förskolan till årskurs 8. Skolutvecklingsprogrammet kommer ursprungligen från USA och 97 kommuner i Sverige använder sig av konceptet. NTA är en ekonomisk förening och KVA (Kungliga vetenskapsakademi) och IVA (Ingenjörs vetenskapsakademi) står bakom programmet i Sverige.

Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond är en stiftelse som grundar sig på Kopparbergs Bergsslags disponent, Erik Johan Ljungbergs (1843-1915), donation för främjandet av utbildning för ungdomar. Fonden arbetar med att främja framtidssatsningar inom naturvetenskaplig och teknisk utbildning. Målet är att fler ungdomar ska intressera sig för naturvetenskap och teknik. Älvkarleby/Gävle är en av tre regioner som fonden prioriterar vid satsning.

Vem var Erik Johan Ljungberg?
Läs mer här:
http://www.ljungbergsfonden.se/pages/omljungberg.html