Vi beslöt därför att lyssna med en av Gävles mest erfarna företagsrådgivare, Anders Wikholm på SEB. Vi träffades på deras kontor på Nygatan började med en kopp kaffe.
Anders är en genuin Gävlekille som kom in i bankvärlden av en tillfällighet.
– Efter gymnasiet 1983 knackade jag dörr hos företagen i Gävle för att försöka få ett tillfälligt jobb innan jag ryckte in i ”lumpen”, berättar Anders.
Sparbanken (numer Swedbank) hade inga lediga tjänster men man ångrade sig och ringde och erbjöd jobb redan samma dag. Efter lumpen blev han fast anställd men bestämde sig för att läsa till civilekonom på Uppsala Universitet. En allvarlig bilolycka höll på att grusa planerna men Anders kom tillbaka och var klar med sin examen i januari 1991. Tanken var att bli revisor men efter några månader på en revisionsbyrå i Stockholm återvände Anders till Sparbanken. Vintern -95/-96 var han kontorschef på Sparbanken i Åre och efter en period i Sandviken blev det Gävle igen. 2000 utsågs han till företagsmarknadschef på FöreningsSparbanken i Gävle.
Våren 2007 satt Anders och funderade på framtiden. Då ringde Pär Björn och erbjöd Anders jobb på SEB. Han funderade en vecka och började den 2 maj i år.
SEB är en av Sveriges största banker men jämfört med konkurrenterna är SEB's kontor i Gävle relativt litet. Det gör att relationen till kunderna blir lite mer personlig.
– Man kommer närmare kunderna och kan ge en personlig service samtidigt som vi har tillgång storbankens resurser, säger Anders.
Alla banker har i stort sett samma utbud av tjänster, det främsta konkurrensmedlet blir därför personalen och den egna företagskulturen, som skiljer sig åt en del. En av Anders arbetsuppgifter är att se till att SEB växer på marknaden i Gävleregionen. SEB är av tradition störst i storstäderna.
Vilka tjänster tycker Anders är viktiga?
+ Först nämner han webb-baserade tjänster, dvs betalning över nätet mm. Det handlar både om bra funktioner, redovisning samt naturligtvis säkra överföringar.
+ På dagens globala marknad blir det allt viktigare att banken har seriös utlandsverksamhet med utlandsbetalningar och rådgivning för affärer i andra länder över huvud taget.
+ För företagare är det också betydelsefullt om banken har lång erfarenhet av företagsmarknaden. Det gäller inte minst SEB som har stolta traditioner inom näringslivet i Sverige.

Vilka typer av rådgivningstjänster borde företagare fråga mer efter?
Anders tycker att det finns utrymme för många företagare att förbättra:
+ Betalningsrutiner
+ Krediter
+ Placeringar
+ Casch-management
Det gäller att se till att betalningsströmmarna är så effektiva som möjligt. Att fakturera så snart som jobbet eller leveransen är klar, att ha sina pengar på effektiva konton, att ha så bra lånevillkor som möjligt.
Anders hoppas att det skall dyka upp fler nya, spännande företag med utvecklingspotential. Det är nödvändigt för att Gävleregionen skall utvecklas att det blir fler företag, så det är bara att önska Anders lycka till!

(Bildtext) Anders Wikholm ser till att företagen får råd, bra råd!

Text & foto: Torbjörn Edlund