Ockelbo har framtidstro, företagsamhet, solsken i blick och ett lysande varumärke. Förslaget är enkelt - slå ihop de fyra gästrikekommunerna under det gemensamma namnet Ockelbo. Finns då allting i Ockelbo? Naturligtvis inte - men det finns ju i närområdet, runt om i våra gästrika grannkommuner och här pratar vi faktiskt bara enstaka mil eller en halvtimmes bilkörning. Här har vi ju fantastiska tillgångar som havskust, skidbackar, besöksmål, industrier och boende i flera olika former - det är ju tillsammans vi blir oslagbara.

Kungsberget och Sandvik kommer ALDRIG att ligga i Gävle. Vi behöver varken ringa SIFO eller stövla ut på Hyttgatan för att få detta bekräftat. Lika lite som Gävles kommununledning eller Brynäs kommer att kunna säga att nya fantastiska Göransson Arena ligger i Gävle utan att det klingar falskt i Sandviken!

Lek med tanken att det sitter storsinta tjänstemän i Gävle som inte endast ser till stadens "bästa" och att "Jante" överhuvud taget inte existerar i Sandviken. Politiker, tjänstemän och framför allt vi invånarna både där och i vår västra fästning Hofors är trygga i att just vår hemort är där vi trivs allra bäst och är det varumärke vi är stoltast över. Kanske kan vi då i ett anfall av öppenhet och vidsynthet se denna unika möjlighet att skapa en av Sveriges största, men samtidigt trevligaste, närmaste och mest jordnära kommuner. Som den fiktiva fotbollsklubben Åshöjdens BK fast i verklighetens kommunalgrå Sverige. Tänk vilket attans drag det skulle bli på media riket runt om detta genomfördes. Vilken satsning, framtidstro och gemenskap!

Varför skull man då göra detta. Jo naturligtvis för att frigöra resurser och spara en sjuhelsikes massa pengar som vi kan göra bra saker och investera långsiktigt för. Det behövs naturligtvis inte alls fyra likartade men ändå olika kommunala administrationer på tjänstemannanivå (eller politiker heller för den delen) för att vara oss behjälpliga med att ta gemensamt ansvar för att väsentliga samhällstjänster som vård, skola och omsorg skall skötas både kundvänligt och effektivt.

Men vilka politiker och tjänstemän vill kliva åt sidan då för att vi inte skall få Sveriges "fetaste" administration. Sannolikt ingen under överskådlig tid. Så det är nog lämpligt att klämma till med en rejäl övergångsperiod på i alla fall tio år för att fasa ut de som med ålderns rätt kan dra sig tillbaks med välförtjänt pension, samtidigt som de yngre hinner visa framfötterna, i de personval jag hoppas är obligatoriska vid den tidpunkten, för att leda en av landets vassaste storkommuner vidare i den spännande resan mot framtiden.

Förhoppningsvis är betydligt mer av verksamheten då utlagd i en gemensam sektor i stället för en offentlig! Med ny teknik och transparenta system kommer vi att ha direktdialog med de verksamheter vi väljer att erhålla våra samhällstjänster från. Valmöjligheterna blir fler och kvalitén högre när vi då tar del av de tjänster våra allmänna skattemedel berättigar var och en till.

För samarbete i regionen

Joe Formgren
Gestrike Media

PS. Måsta vi bilda en större kommun då? Nej, visst kan vi fortsätta att hoppas att de sinande kommunkassorna skall börja blomstra av någon outgrundlig anledning. Men väntar vi för länge eller tills vi inte har något annat val så har nog ganska många hunnit före - och då är valet kanske bara mellan namnen Gävle eller Sandviken...