Bakom idén till sajten står Paul Wisen, som år 2004 fick utmärkelsen Årets unga företagare.

Bok om fetma skapade reaktion
Paul Wisén har länge intresserat sig för böcker om kost och dieter.
Ifjol fick han en aha-upplevelse när han läste boken ”Fettskrämd”.
– Jag behövde bara läsa de första kapitlen innan jag insåg att livsmedelsverkets dietister fört mig bakom ljuset hela mitt liv: Det är ju inte mindre fett vi ska äta, det är MER.

Paul Wisén la om dieten på direkten, började äta allt det feta på köttet, tackade gladeligen ja till äkta smör, grädde, feta ostar och ägg.
– Det tog några dagar innan jag vant mig. Kroppen ville ha kolhydrater precis som en rökare vill ha cigaretter. Jag blev lite grinig, men efter ett tag märkte jag förändringen.

Orkar mer med fett
Efter kostomläggningen tycker sig Paul Wisén vara mycket piggare och han orkar mycket mer.
– Det är ju en perfekt kost för oss företagare – ett rejält fett mål mat på morgonen sen klarar jag mig hela dagen utan att bli hungrig. Och jag är nästan aldrig trött.

Kända debattörer på "gävlesajten"
Efter att ha varit i kontakt med flera ledande debattörer inom ämnet bestämde sig entreprenören Paul Wisén för att starta en sajt för begreppet som på engelska kallas Low Carbon High fat – LCHF.

En av de mest kända förespråkarna för fet kost i Sverige är Annika Dahlqvist från Njurunda. Tillsammans med författaren Lars-Erik Litsfeldt tillhör hon de mest namnkunniga personerna som ska figurera på sajten http://www.lchf.se.

Kostråd på nätet
Bakom satsningen står Paul Wiséns bolag Interwave med säte i Gävle samt några samarbetspartners.

På lchf.se är det meningen att man ska kunna bli medlem och bland annat få svar på frågor från expertis inom kostområdet och handla produkter.
– Vi börjar i Sverige och kommer att det här internationellt ganska snart, säger Paul Wisén.

Text: GävleVeckan

Fakta: Detta är LCHF

Low Carbon High Fat (fritt översatt betyder det ”lite kolhydrater, mycket fett).

Rörelsen arbetar för att upplysa människor om att vi behöver fet mat, alltså även mättat fett som finns i t ex animaliskt naturligt fett och att de konstgjorda enkel- och fleromättade fettsyrorna i t.ex margarin är de som orsakar hjärt-kärl sjukdomar och högt kolesterol.

Det vi ska äta mindre eller inget alls av är kolhydrater, socker och margarin.

I Sverige anser LCHF att Livsmedelsverket vilseleder människor genom att bl a förespråka tallriksmodellen och att driva light-kampanjer.