– Arbetet går som planerat, men vi har fått ta till nya häftiga metoder, säger projektledaren Ulf Eklund.
I stället för att gräva upp hela stan igen borras den nya kabeln (eller egentligen tre) ner.

Borrhålet för att rymma de tre 160 mm Pe-rören, som sedan de nya kablarna dras in i, från hörnet av Läkarhuset till mitt i Esplanaden är spektakulärt. Sedan kommer Pe-rören att kopplas på borren igen och dras tillbaka. Allt för ny modern och förstärkt eltillförsel ska garanteras.
– Dessutom är ju det här en stor miljöinvestering, säger VD Per Laurell om projektet som beräknas gå på strax under tio miljoner kronor.
Den gamla kabeln från Tolvfors ersätts nämligen. Den är fylld med olja och kommer att saneras. Borrningen sker inne i centrala stan, längre upp mot Team Sportia, Willys och till Tolvfors är det mera traditionell grävning som gäller.

– Vi var nere på sex meter under teatern, berättar Fredrik Pierre från entreprenören NDS. Det är kul att visa upp vad vi går för även på hemmaplan. Det här med styrd horisontell borrning är en rätt speciell nisch, och det krävs en särskild maskinpark, så det är inte så många aktörer som klarar av det. Vi arbetar över hela landet och slutförde nyligen t.ex ett stort jobb nere i Varberg, söder om Göteborg.

- Det här jobbet i centrala Gävle klarade vi av på tre dagar. Skulle motsvarande sträcka ha grävts, så hade nog hela sommaren gått åt innan allt hade varit återställt med asfalt och grejer, uppskattar Fredrik.
- Det uppskattar nog Gävleborna också!