- Vi är stolta över våra medarbetare och de stannar hos oss. Vår framgång tror vi beror på att vi tar hand om vår personal, säger Kerstin som började sin bana som arbetsledare.
Det var när Max norr öppnade i Gävle 1990. Innan dess hade hon provat på flera andra jobb, men denna restaurang lockade och Kerstin såg det som ett jobb där det var fart och hände grejer. Vid den tiden höll Håkan till i Luleå och arbetade som distriktschef. Redan som 17 åring började han jobba på Max och arbetade sedan upp sig till restaurangchef och distriktschef. Men så reste Kerstin upp till nordligare norrland för att bidra med sina arbetsledareinsatser. Och kärleken slog till. De träffades i januari 1993, i maj gick flytten till Gävle. Fem år senare tog de steget till att bli delägare och restaurangchefer på varsin restaurang. Men några konkurrenter ser de sig inte som.
- Vi har delad ekonomi så det blir inte så, säger Kerstin.
- Men vi kollar ju av hur mycket vi har sålt och jämför, det blir en intern konkurrans som sporrar. Men det blir mer som en rolig grej när pengarna ändå går till samma ficka, säger Håkan.

Inte heller ser de sina mest uppenbara konkurrenter som något särskilt hot, trots att McDonald´s ligger tätt intill restaurangen på söder.
- När de öppnade bredvid räknade vi med att vi skulle minska vår omsättning, men det blev tvärtom. Ibland är det ingen nackdel att få en konkurrent, säger Kerstin.
Så med den positiva effekt som de redan uppnått som delägare och restaurangchefer så börjar planernas smidas om ytterligare en restaurang i Gävleområdet. Men när det blir av är ännu inte bestämt.
- Det gäller att vänta på rätt läge, säger Håkan.

Trots idogt doftande av hamburgare på arbetstid så är det ingenting de tröttnar på när det ska grillas hemma.
- Det finns ju en massa varianter så vi tröttnar inte på hamburgare, säger Håkan och Kerstin instämmer:
- Hemmagrillade Maxburgare är nog det godaste man kan äta, säger hon.
Men deras son har inte varit fullt så förtjust i kött. Alldeles nyligen har han övergått till några burgare efter att endast ha ätit kyckling och fisk. Och än är han för ung för att inta föräldrarnas arbetsplatser, blott 9 år. Men deras dotter som är 14 år har i alla fall fått praoa. Jobba på riktigt får man göra först som 16 år gammal. Och i dag står dessutom levande djur mest i fokus för dottern.
- Vi är ute och reser en hel del eftersom hon tävlar i ponnyhoppning. Och vår son spelar hockey, fotboll och innebandy. Så det gäller att försöka få ihop allt, säger Kerstin.
Att få ihop allt privat och dessutom ha full förståelse för varandras arbeten ser de som något positivt med den delade yrkesroll som de innehar.
- När man jobbar mycket skift, helger och dygnet runt så är det viktigt att ha förståelse. Men eftersom vi har våra positioner så kan vi ju också vara flexibla, säger Kerstin.

Håkan är förutom delägare och restaurangchef också med i Max företagsledning och han känner själv att det finns mycket han kan vara med och påverka. Och något han är särskilt stolt över är deras miljöengagemang.
- Det är kul att vara med och vara framåtsträvande och hitta nya vägar, säger han.
Max miljösatsning handlar mycket om att försöka minska sina koldioxidutsläpp. Och för att bota för allt utsläpp som deras verksamhet innebär så klimatkompenserar de genom att plantera träd i Afrika.
- Det känns bra att representera ett företag som har de grejerna med sig, säger Håkan.
Marie Björk

Fakta:
Namn: Håkan och Kerstin Engström
Ålder: 40 år
Titel: Restaurangchef och delägare