Julbord – inte bara tradition
5/11, 2009 kl. 14:41Det svenska Julbordet har sina anor från 1000-talet men då kallades det Midvinterblot. Man kan tänka sig att dåtidens människor såg fram mot ett gemytligt avbrott i den förmodligen ganska påvra dieten man tvingades hålla under vintermånaderna. Men visst är det fantastiskt att traditionen lever vidare!
Sen finns det naturligtvis regionala avvikelser, julborden i Skåne har en delvis annorlunda innehållsförteckning än här i Gästrikland. Spickeskinka är en skånsk delikatess som man aldrig sett på våra breddgrader.
Spickeskinkan har först torrsaltats och sedan kallrökts. Namnet kommer av att man låter späcket (spick på skånska) sitta kvar under hela processen.
Idag finns det också betydligt större antal varianter på inlagd sill, som väl förhoppningsvis aldrig kommer att utgå ur julsortimentet! Det är bara att kolla i livsmedelsbutikerna sortiment för att inse att man nästan behöver miniräknare för att kunna räkna dem alla.
Småvarmt är ett måste på varje ambitiöst julbord med köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbensspjäll mm.
Ett julbord utan skinka skulle nog upplevas som väldigt exotiskt! Skinkan har sitt ursprung i asatrons Särimner, grisen som kunde slaktas om och om igen. Tänk om man hade en sådan gris, då skulle matkontot kunna hållas på en mycket blygsam nivå!
Men glöm inte bort att umgås också! Ät långsamt och drick med förstånd. Passa på att umgås också!
Hur ser julborden ut på restaurangerna? Där finns både exotiska och traditionella julbord att välja bland, här följer ett axplock.
Tobias Jansson, Interpool, Gävle
Vår mexikanska X-mas Buffé innehåller flera mexikanska specialiteter som Chili sin carne, Chili Con Carne, Quesadillas, bönröror, hemgjord salsa, Guacamole, Natchos etc. Vi serverar buffén på beställning till sällskap på minst 20 personer. Vi säljer inte bara Julbord utan en upplevelse!
Johan Carlbom, Stora Vall, Gävle
Vi erbjuder ett traditionellt julbord och vi har fått många bokningar så det är bästa att ringa och boka. Men alla är också välkomna hit, det kan finnas lediga bord en viss dag. För egen del är jag mycket förtjust i det småvarma som Janssons Frestelse, köttbullar osv och skinka förstås! När man äter julbord så gäller det att se till att lämna utrymme för att smaka på alla rätterna. Sen kan man gå tillbaka till någon av favoriterna. Sen är det viktigt att det det både smakar gott och ser gott ut. Lutfisk kan man få på beställning.
Claus Hartwig, Axmar Brygga och Furuviks Brygga
Vi serverar traditionellt julbord och producerar det mesta själva. Vi satsar särskilt på traditionell svensk kallskänk med många fiskrätter med inlagd sill, kalvsylta, lax mm och naturligtvis julskinka. Vi har en egen cognacssås och vi trancherar (skär upp) kött och fisk vid buffén. Vi har många bokningar men det finns platser, ring och boka!
Lily Dang, Lilla Saigon, Gävle
Vi tar emot beställningar om man vill äta julbord. Fredag, lördag och söndag kl 17-21 har vi middagsbuffé och då passar det jättebra. Jag gör själv den inlagda sillen men vi kan också erbjuda Vietnamesiska specialiteter, till exempel Vietnamesiska grillade revbensspjäll, vårrullar, köttbullar Nem Nuong och som efterrätt gröt gula bönor, kokos och vanilj. Vi har precis fått alkoholtillstånd och hoppas få hit Saigon-öl!
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 4741
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.