Från slutet av 30-talet till slutet av 40-talet var Gävle i Idrotts-Sveriges centrum ack vare de framgångsrika löparna Gunder Hägg, Henry Eriksson med flera. Sedan har Sandviken kommit i fokus tack vare fotboll och bandy, medan Gävle kontrat med 14 SM-guld i hockey (varav ett på GGIK). Men nu ser det ut som om Sandviken tagit ett stadigt grepp om epitetet Gästriklands idrottscentrum tack vare bygget av Göransson Arena. De Göranssonska fonderna bidrar med 200 miljoner till bygget som sedan skall administreras av ett arenabolag, Jernvallen Drift AB. Maya Olsson, från Sandvik Material Technology och tidigare kommunchef i Ockelbo, tillträdde som VD i början av maj. Maya berättade att ambitionen är att skapa ett lika starkt varumärke för Göransson Arena som till exempel Vasaloppet, Lidingöloppet eller DN-galan. Arenan skall bli en marknadsplats för hela regionen, räknat från Uppsala och norrut. Ambitionen är att Sandviken och Göransson Arena skall uppfattas som ett nationellt centrum för god samhällsutveckling där offentliga organisationer, företag och medborgare arbetar med gemensamma mål. För att arenan skall bära sig ekonomiskt räcker inte bandypubliken till. Den totala årliga publiksiffran för elitbandy är ca 40.000 åskådare vilket kan jämföras med Brynäs som har 200-250.000 åskådare per år tack vare fler matcher och större publikkapacitet för matcherna.
Maya är övertygad om att verksamheten skall gå ihop tack vare att man under hand ökat ytorna för bland annat konferenser.
Göranssonska fonderna grundades av familjen Göransson, grundare av SANDVIK. Det är inte första gången som Sandviken får hjälp med den här typen av investeringar. 1937 byggdes Jernvallen av SANDVIK som sedan skänkte anläggningen till kommunen på 50-talet. Fotbolls-VM 1958 var Jernvallen en av matcharenorna och publikintresset enormt!
Det finns en stark idrottskultur i länet och Maya ser flera möjligheter hur man kan använda Göransson Arena:
- internationella mässor och utställningar
- årsstämmor (SANDVIK har redan bokat in sig för 10 år framåt)
- mässor
- sportevenemang
- konferenser
- fester
- kongresser
- nöjesevenemang och konserter
På dagtid skall Arenan användas till ungdomsidrott.
- Sveriges största inomhusarena, säger Maya, har en byggnadsyta på ca 13.000 kvm och en största höjd på 28,5 meter.
Lite större än Jernvallen dit vi gymnasielever fick gå för ha "gymnastik med idrott" under ledning av den legendariske Sven Karlsson, som också tränade SAIK:s bandylag i många år.
Man undrar hur det blir med portföljerna på den nya arenan? Å andra sidan behövs de faktiskt inte eftersom det blir bandy inomhus!


Göransson Arena - fakta % siffror:
- Konstfrusen isyta 67 x 111 m (65 x 105 spelyta) = 4 ishockeyplaner
- Total byggnadsyta 12 940 m²
- Takhöjd efter långsidorna min 12 m fritt under balk, 18,5 m vid mittlinjen
- Högsta takhöjd 28,5 m över mittlinjen och 19,5 m över målet på kortsidan
- 14 st takbalkar 0,5 x 2m med längsta spännvidd 100,7 m och kortaste 72,1 m
- Takyta ca 15 000 m²
- Entréhall ca 527 m²
- Restaurang 210 platser
- Publikkapacitet
3 100 sittande
700 stående
210 i restaurangen
4 010 totalt
- 8 st omklädningsrum
- 4 st domarrum/artistloger
- 14 st konferenslokaler från 8 - 70 m²,
- Ca 540 pålar
- Ca 8 mil kylrör
- Kylmedel: Koldioxid (finns enbart på en arena tidigare i Sverige)

Hallen kommer att kunna avdelas i tre sektioner.
För att utöka användningsområdena för arenan planeras alternativa golvbeläggningar:
- Konstgräs - hela ytan
- Sportgolv av trä - 1/3 av ytan
Som en jämförelse och för att åskådliggöra storleken kan nämnas att Läkerol Arena i Gävle skulle kunna få plats inuti Göransson Arena.
Håkan Wikström, SANARK, Sandviken, har varit ansvarig arkitekt