Bakom de häftiga frisyrerna döljer sig en frisör. Till frisörens tjänst finns ett antal kemikalier som på sikt kan bli mycket besvärliga. Många har bytt yrkesbana på grund av detta. Nya mindre farliga blek, färg och permanentmedel har sämre effekt på resultatet och bidrar samtidigt till bättre arbetsmiljö. Nickel är en stor bov i dramat.
Det föds ständigt nya frisörer samtidigt som infertilitet-förmågan att bli gravid, härrörs till arbetsmiljön.

På Arbetsmiljöverket finns riktlinjer: http://tinyurl.com/3xqtxvm

Handeksem är det vanligaste besväret hos frisörer. Som frisör löper du fem gånger större risk att drabbas av eksem. Huden är kroppens största organ och skyddar oss mot skadliga ämnen. Huden är också skapad att släppa igenom viktiga substanser för vårt välbefinnande. Alla preparat under yrkesutövningen bryter ner huden, även vatten, tvål och schampo. Detta skapar en obalans.
Ha alltid handskar vid kontakt med olika kemiska preparat. Underhåll huden med bästa tänkbara vård. Använd naturliga och gärna ekologiska lotions.

Allergi och astma. Var tredje frisör i Norge upplever, enligt en undersökning, besvär med luftvägarna. Många kemikalier är flyktiga, det vill säga flyger omkring i luften. Under lång exponering kan det utvecklas till allergi och andra symptom som näsblödningar. En nedsättning av immunförsvaret bjuder in till andra sjukdomar och tillstånd. God ventilation är viktigt, speciellt vid användning av permanentvätskor. Här rekommenderas också luftrening som på ett effektivt sätt tar bort alla skadliga ämnen. Se till att luftrenaren i sig själv är miljövänlig. Här finns en: http://www.nikkenair.eu

Axlar och nacke. Slitaget på kroppen toppas av onormala arbetsställningar som ger cirkulationsstörningar. Smärta uppstår och kan leda till domningar och inflammationer.
Små pauser med övningar som sätter fart på cirkulationen kombinerat med massage är att rekommendera. Här finns en mängd produkter som kan hjälpa. Smarta produkter är sådana som finns på plats och tillgängliga för alla. Det finns de som ger massage och avger energi för maximal effekt.

Hårvård är hälsa och då ligger det nära till hands att vara konsekvent i hälsotänket. Kunderna bör också uppleva en stimulerande, positiv och välbefinnande miljö. Se över miljö. Kanske ska den där dryckautomaten ersättas med friskt filtrerat vatten? Tidningshögen som ligger och dammar. En hylla istället?
Låt 2011 bli året du vrider välbefinnandet till din fördel!