För att ta tillvara på historien har Gästriklands Idrottshistoriska förening, med dess ordförande Kaj Annebrant i spetsen, arbetat med att ta fram en jubileumsbok – Gästrikeidrotten 100 år, i samverkan med Gästriklands Kulturhistoriska föreningen. Många timmar av ideellt arbete för att leta i arkiv, förråd m.m har lagts ner. Det är intressant att läsa att många av dagens frågeställningar med jämna mellanrum har belyst och arbetats med under de här 100 åren. Tex ledarfrågan, ungdomsdelaktighet och till och med läktarvåld. Många idrottsprofiler har varit verksamma i vårt distrikt.
Förslag på foto; gunderhägg i Junispelen

I samband med Gästriklands Idrottsförbunds jubileumsmiddag överlämnade ordförande Lasse Björklund jubileumsboken till Riksidrottsförbunets ordförande Karin Mattsson.
(bifogar foto; fotograf Kaj Annebrant)

Under jubileumsåret vill vi inte enbart titta bakåt utan även blicka framåt. Morgondagens ledare är dagens barn och ungdomar. Vi har därför instiftat ett stipendium ”månadens ungdom” för att belysa alla våra viktiga ungdomar som på något sätt är involverade och framstående inom idrotten idag.

De ideella ledarna är och har alltid varit den viktigaste kuggen i idrottsrörelsen. I dag när många har svårt att få tiden att räcka till, gäller det att hitta nya arbetsformer i föreningarna.
Gästriklands Idrottsförbund kommer att tillsammans med idrottens studieförbund SISU Idrottsutbildarna att göra en kraftsamling på olika insatser för de ideella ledarna.
Vi arbetar för att stimulera idrottsföreningar och förbund till fortsatt utveckling för att Gästrikland även i framtiden ska vara ett framgångsrikt idrottsdistrikt.

Ann-Gerd Bergdahl
Distriktsidrottschef Gästriklands Idrottsförbund
Utbildningschef SISU Idrottsutbildarna

Ur Jubileumsboken ”Från Gästrikland 2007”
Gunder Hägg vid Junispelen 1942 Strömvallen Foto: Arkiv Gävleborg

Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av Gästriklands Idrottsförbund.

© SvenskPress.se