- Kommuner som har bra företagsklimat har också en bra samhällsutveckling och lägre arbetslöshet, sa Lars Beckman.
Kommunrankingen baseras på dels en enkät bland företagen och vägs sedan samman med statistiska uppgifter om saker som berör företagens tillvaro, till exempel kommunalskattenivån. Enkäten genomfördes hösten 2009 och skickades ut till ca 69 000 företag varav 55 procent svarade.
- Enkäten visar hur företagen upplever attityder, regeltillämpning mm, sa Lars Beckman.
Viktiga kriterier för ett bra företagsklimat:
• Dialog kommun – företagare
• Attityder och kommunens ledarskap
• Förändringsviljan
Tendensen är att företagsklimatet sakta förbättrats i Sverige sedan mätningarna startade 1999. Då var snitt betyget 3,17 (e är lägsta och 6 högsta betyg) och steg sedan till 3,4 år 2006 för att sedan plana ut till 3,43.
I Gävleborgs Län är Ockelbo enda kommun på 100 i topp med placering 56 (plats 77 år 2009). Mer än hälften av kommunerna tappar placeringar i år jämfört med förra mätningen.
- Gävle borde ligga bland de 50 bästa med tanke på att det är residensstad men hamnar på plats 210, sa Lars Beckman.
Om man skärskådar enskilda siffror visar det sig att Ockelbo ligger väldigt bra till på de flesta mätpunkterna. Den enda ”floppen” är kommunalskatten som ligger på plats 285. Gävle kommun hamnar bland annat på plats 264 när det gäller ”attityd till företagare”, vilket åtminstone ger stort utrymme för förbättringar!
Lars Beckman lämnade över ett diplom till kommunalrådet Magnus Jonsson och kommunstyrelsens vice ordförande Thorsten Åstrand.
- Attityder och relationer är viktigare än partipolitik i umgänget med företagarna i Ockelbo, sa Magnus Jonsson. Vi försöker se till vad som är bäst för företagarna.
I Ockelbo handlar det om både formella och informella möten. Man kan träffas på torget eller på fotbollsmatchen och diskutera aktuella spörsmål.
- Vi måste kunna släppa våra uppgifter för att lösa företagsfrågorna, fortsatte Magnus Jonsson. Vårt Bygg- och Miljökontor har också stor betydelse för företagsklimatet eftersom de har de flesta kontakterna med företagarna.
Magnus Jonsson påpekade också att företagarna i Ockelbo också är engagerade i samhället och är beredda att ta ansvar för bygden, vilket också påverkar företagsklimatet. Företagarna har också en positiv attityd till kommunen.
- En liten kommun kan vara mer sårbar än en större kommun eftersom ett enda litet misstag kan påverka, sa Magnus Jonsson.
Lars Sjödin är kommundirektör i Ockelbo och kan jämföra med andra kommuner där han arbetat.
- Det hänger mycket på företagarna själva och att de har förståelse för att den demokratiska processen kan kännas trög ibland, sa Lars Sjödin. Skola, vård och omsorg är kommunens största ansvar men det är ett långsiktigt arbete och tar mycket av vår tid. Men det är viktigt att vi kan prioritera de företagsfrågor som dyker upp.
- Företagsklimatet är ju egentligen mest för kommunernas bästa, sa Lars Beckman. Ett bra företagsklimat ger växande företag, vilket ger ökade skatteintäkter som ger underlag för en ökad välfärd.
Siv Persson, Ockelbo Kyckling, hade en tuff start med många stötestenar som skulle övervinnas. Totalt 11 miljöinspektörer var inblandade innan alla tillstånd blev klara.
- Tack vare näringslivschefen Rolf Landströms engagemang fick jag ovärderlig hjälp att klara av alla hinder, sa Siv Persson.
- Det är viktigt att näringslivschefen har en tydlig roll, sa Magnus Jonsson. Näringslivskontoret är kittet i samarbetet med företagarna och de skall kunna skaka om oss när det behövs.
En av deltagarna påpekade att Sveriges Kommuner & Landsting ger högt betyg för Svenskt Näringslivs kommunranking, vilket ger ännu mer glans åt länets bästa företagarkommun, Ockelbo!