1. Din kommentar till er placering 242 (plats 191 år 2009) på rankingen?
- Jag tycker frågorna är lite märkliga. Du frågar hur jag vill arbeta för att företagsklimatet skall bli bättre. Det är irrelevant vad jag tycker, det här är ett arbete som bedrivs av kommunens näringslivsorganisation, näringslivets organisationer och dom politiska partierna ingående i fullmäktige.Alltså det är svar på den frågan.
2. Hur vill du arbeta för att förbättra företagsklimatet och därmed placeringen ?
- Placeringen är konstig tycker jag då vi steg 62 platser förra året och sedan dess fått igång ett väl fungerande samarbete genom något som kallas KNS , kommunen och näringslivet i samverkan, en organisation som skapats tillsammans med näringslivet och där näringslivet har ordförandeposten. Där diskuterar vi och fattar beslut om strategiska näringslivsfrågor som sedan, om det berör kommunen, förs in i kommunens utvecklingsutskott där näringslivet har en adjungerad eller till vårt näringslivsbolag. I bolagets styrelse finns representanter från näringslivet. Frågorna som tas upp i utvecklingsutskottet går sedan till kommunstyrelsen för beslut.
3. Kan ett bättre företagsklimat vara ett verktyg för att minska arbetslösheten i din kommun?
- Visst kan det vara ett av sätten att minska arbetslöheten. Hudiksvall har tillsammans med Nordanstigs kommun den lägsta arbetslösheten i länet och den första befolkningsprognosen vi fått för 2010 visar på en befolkningsökning så mot den bakgrunden så är det mycket märkligt att vi kan tappa placeringar i er ranking. Alla är lika förvånade, även de från näringslivet som sitter med i KNS.
Vi tackar Sven-Åke Thoresen för svaren och önskar Hudiksvall lycka till med arbetet att förbättra företagsklimatet.