I snitt har antalet anställda minskat med tre procent i de tillfrågade företagen i Gävleborg jämfört med minus 12 procent i hela landet. I Gävleborg redovisar 21 procent att de ökat antalet anställda jämfört med bara 9 procent för hela Sverige. Antalet som minskat är i nivå med snittet 21 procent. Företagen i Gävleborg har något mindre tilltro till det närmaste halvåret och man räknar med att sysselsättningen skall minska med 6 procent kommande 6 månaderna (Sverige 4 %). 17 procent av Gävleborgs företag har tillförsikt inför framtiden och tror att de kommer att öka antalet anställda det kommande halvåret (Sverige 14 %). Däremot är det fler företag i Gävleborg som tror att de kommer att minska (21 %) jämfört med landet i sin helhet (17 %).
Sammantaget räknar företagen med en lägre minskning av antalet anställda om man ser det över ett år, 6 månader före och 6 månader efter, än riksgenomsnittet.
Landshövding Barbro Holmberg har ju flera gånger påpekat att Gävleborg är mer förskonat från krisens efterverkningar än många andra regioner tack vare företagsstrukturen i länet. De regioner som drabbas hårdast genomgår samtidigt med krisen en strukturomvandling, men den påverkar inte oss lika mycket, till exempel fordonsindustrin.
Mönstret går igen när det gäller investeringarna. Fler företag i Gävleborg har ökat investeringarna det senaste halvåret (17 % jmf med Sverige14 %) medan 30 procent säger sig ha minskat (Sverige 26 %).
Framtidstron är stark i 15 procent av de tillfrågade företagen, som planerar att öka sina investeringar (Sverige 18 %) det kommande halvåret. 19 procent tror att investeringar skall minska under samma period (Sverige 22 %).
Det finns ett bra skäl till att siffrorna ser ut som de gör. Försäljningsvolymen har inte minska lika kraftigt bland företagen i Gävle borg (- 17 %) det senaste halvåret jämfört med hela landet (- 25 %). I Gävleborg räknar företagen med ytterligare minskad försäljning det kommande halvåret (- 12 %) medan landet i övrigt tror på en ökning (+ 7 %). Totalt sett över helårsperioden beräknas omsättningen i Gävleborg minska med 27 procent jämfört med minskningen i landet landar på 20 procent.

Syfte med enkäten: att löpande undersöka hur Svenskt Näringslivs medlemsföretag ser på konjunkturutvecklingen och aktuella samhällsfrågor.
Målgrupper: 2,340 intervjuer (53 % svarsfrekvens)
Metod: Internetundersökning i Svenskt Näringslivs Företagarpanel med hjälp av Demoskop.
Tidsperiod: 11 – 24 februari 2009