Förberedd på ”oönskade situationer”?
23/9, 2007 kl. 23:23Det finns tillfällen när man skulle ha önskat att man var bättre beredd om ”olyckan” är framme. Man tänker helst inte på sådant, men de flesta har i alla fall en hemförsäkring och tror att den klarar alla situationer. Men den klarar inte alla ”olyckor”. GestrikeMagasinet besökte Familjens Jurist för att få lite tips på hur vi bäst förbereder oss, rent juridiskt. ”Olyckan” kan var skilsmässa, dödsfall etc. som kan förorsaka onödigt lidande om vi inte förberett oss.
Vilka bör främst tänka på att se över sitt juridiska läge?
– Alla människor, oavsett om man är ensamstående eller lever i ett förhållande, bör fundera över sin juridiska situation säger Hans-Olof. Vad händer när jag dör eller när ett förhållande eventuellt tar slut. Behöver jag upprätta några juridiska handlingar, exempelvis testamente, samboavtal, äktenskapsförord mm.
Om man är sambo bör man ta reda på vad som gäller vid en eventuell separation eller dödsfall så att man slipper obehagliga överraskningar. Något att tänka på är att sambor inte ärver varandra.
Är man gift kan det i vissa situationer vara bra att ha äktenskapsförord. Det innebär att man gör en del av eller all egendom till enskild. Den enskilda egendomen kommer då inte att ingå i bodelningen vid en eventuell separation. Om exempelvis den ena maken äger en släktgård och inte vill riskera att den skall gå förlorad vid en separation kan det vara bra att ha ett äktenskapsförord som gör släktgården till dennes enskilda egendom. Man kan även i t ex testamente och gåvobrev skriva in att egendomen skall vara mottagarens enskilda egendom.
Om någon av makarna går bort och man bara har gemensamma barn ärver den efterlevande maken och barnen får vänta på sitt arv till den dag båda föräldrarna är borta. Men om det finns särkullbarn till den avlidne så har de rätt att få sitt arv direkt. De behöver inte vänta på arvet, om inte makarna har skrivit ett inbördes testamente. Särkullbarn har dock, trots att det finns ett inbördes testamente, rätt att direkt få sin laglott vilket är hälften av arvslotten.
Familjens Jurist kan erbjuda all slags juridisk hjälp inom den så kallade civilrätten. Exempel på tjänster som Familjens jurist kan bistå med är.
– upprättande av olika typer av avtal
– ombud i tvister av olika slag, t ex vårdnadstvister, bodelningstvister mm
– bodelningar i samband med skilsmässa
– allmän rådgivning
För att man skall kunna känna sig trygg i sitt liv bör man alltså börja med att ta reda på hur ens juridiska situation ser ut. Det kan ju vara så att man inte behöver skriva vare sig testamente eller några andra juridiska avtal eftersom lagen ger tillräckligt skydd, men då är det ju en trygghet i sig att veta det!
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 3036
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.