Magnus Lindmark informerade på bussen att GIF inte kunde ställa upp med bästa laget på grund av avstängningar och skador. Tyvärr efter det att ”tipskupongen” cirkulerat, men det var okej att ändra sitt tips.
Janne ”Lill-Lappen” Hellström arbetar hos en av GIF:s sponsorer, Länsförsäkringar, och har ett förflutet som duktig fotbollsspelare i bland annat Djurgården och Sandviken. Hur ser ni på Länsförsäkringar på samarbetet med GIF?
- Vi är mycket nöjda med samarbetet, som vi ser som ett långsiktigt samarbete. GIF har ett starkt varumärke samtidigt som idrotten berör många människor. GIF har också en omfattande ungdomsverksamhet som innebär att ungdomar får en meningsfull fritid. Ett bra idrottsliv i regionen är också viktigt för att fler skall söka sig hit och att de som bor här blir kvar. Sen har det också stor betydelse för oss att GIF har en mycket positiv framtoning i hela Idrotts-Sverige genom sina framgångar trots betydligt mindre resurser än sina konkurrenter.
Kenneth Larsson säljer Hyundai bilar i Sandviken och är också fotbollsfantast. Hur ser du på GIF:s framgångar?
- Det är förvånande att det gått så bra. Det är tydligt att spelarna som kommer hit blir extra bra i GIF! Tyvärr uppmärksammas inte GIF efter förtjänst i dagstidningar och TV.
Hans Jonsson är ansvarig för Santa Marias försäljning av kryddor mm till restauranger i Norra Sverige. Santa Maria är ny sponsor för i år. Hur kommer det sig?
- Det finns ett speciellt skäl och det avslöjar vi i samband med sista hemmamatchen! Men vi hoppas på ett fortsatt samarbete!
Mikael Westerberg jobbar med strategisk planering på Korsnäs. Vad tycker du om Behrn Arena?
- Arenan är jättebra men GIF har möjlighet att få en ännu bättre. Jag är imponerad av GIF:s arbete med sponsorerna men det behövs en bättre arena för att kunna serva företagen bättre. Det behövs också fler inkomster, som exempelvis FC Köpenhamn som har en fantastisk arena som ger stora inkomster till klubben.
I Örebro samlades vi på O’Learys där en av delägarna, Tommy Svensson, hälsade oss välkomna. O’Learys sportprofil innebär också att man satsar på att sponsra lokala lag, till exempel Örebro. Det är förresten Tommy som skall öppna O’Learys på Drottninggatan i Gävle tillsammans med sin kollega Jacob Strömberg! Så det gäller för marknadsavdelningen att vara beredda på att skriva in ytterligare en medlem i sponsorgänget!
Vi bjöds också på en överraskning: Thomas Nordahl! Thomas gjorde oss sällskap vid matbordet och en mustig hamburgare och sedan berättade han om sin syn på fotboll. Han är ju nästan född på fotbollsplanen. Pappa Gunnar var legendarisk centertank (såna finns inte längre) i bland annat Milan och han vann skytteligan fem (5) gånger i den italienska ligan! Respekt! Thomas var också en duktig fotbollsspelare med en karriär som började i Degerfors, tog fart i Örebro och sedan blev det bland annat fyra år som proffs i Anderlecht. Men egentligen skulle det ha varit Juventus, men den italienska ligan stoppade just då all import av utländska spelare för några år. Thomas har också arbetat som tränare, bland annat 4 år i Sandvikens IF!
Thomas erkände också att han misslyckades totalt med att tippa GIF:s placering i årets allsvenska eftersom han trodde att de vitblå skulle få kämpa för att hålla sig kvar.
- Men ni har gjort det jättebra och egentligen borde jag ha förstått bättre eftersom jag är en stor beundrare av Pelle Olsson som tränare, sa Thomas. Den som så småningom skall efterträda Pelle kan få det svårt!
Thomas tror att de dåliga tiderna kan gynna lag som GIF och Örebro eftersom de är duktiga på att hantera sina resurser på ett effektivt sätt.
- GIF har bra möjligheter att etablera sig i allsvenskan, tillade Thomas.
Långsiktigheten är också beundransvärd. GIF darrade ju inte på manschettknapparna när spelare som Oremo och Jawo såldes. Det finns flera lag som förmodligen fått väldigt bråttom att ersätta sådana spelare med andra etablerade namn.
Vilka möjligheter finns det för GIF?
- Pelle har ett stort mod och det är bra, han är duktig på att utveckla lokala spelare och sådana som ratats i andra klubbar, sa Thomas Nordahl. Det är viktigt att man kan anpassa sig efter olika situationer. Kontinuitet är också viktigt – föreningen består, men spelare och tränare kommer och går!
Enligt Thomas är de bästa tränarna de som gör sitt lag bättre än vad det var förut.
Örebro SK har en fördel jämfört med GIF och det är att man är ensam elitförening i Örebroregionen. I Gävle konkurrerar även Brynäs och SAIK om sponsorer och publik.
Dessutom har Örebro en modern arena (utan skymmande träpelare och sunkiga omklädningsrum, reds anm)!
- I Örebro händer också mycket före matcherna, det är viktigt att förstå att fotbollen numer är en del av nöjesbranschen, sa Thomas.
Thomas Nordahl var en trevlig bekantskap med många åsikter. Några smakprov:
- Det är spelarna som vinner matcherna!
- Fotboll är färskvara, man är aldrig bättre än senaste matchen.
- När det gäller damfotboll säger jag vad jag tycker till skillnad från mina kollegor på TV som säger något helt annat när mikrofonen är avstängd.
- Om damfotbollen skall bli bättre måste de skaffa målvakter som når upp till ribban eller också börja med mindre mål.
- Det finns två myter i fotbollen, att Manchester United är bäst i England och Barcelona i Spanien. Sanningen är att Liverpool och Real Madrid har oändligt många fler titlar både nationellt och internationellt.
- Tyvärr tränar många för dåligt i ungdomsåren, vi måste få bättre ungdomstränare som kan lära ungarna både bättre bollteknik och passningsteknik.
- När Daniel Andersson skrev på för Juventus var det en stor sak i svenska tidningar om att han skulle ersätta Zidane. Juventus fans skrev elaka insändare, t ex "skall Andersson tvätta de andra spelarnas bilar"?
- Det finns egentligen bara en svensk spelare som tillhört världseliten i modern tid, Zlatan. Henke och Fredrik Ljungberg - kanske.
Thomas trodde att det skulle bli en jämn och oavgjord match.
- Men jag hoppas naturligtvis att Örebro vinner, om ni ursäktar.
Det gjorde vi så gärna! En mycket trevlig bekantskap som sedan följde med oss till Behrn Arena.
Fin arena men inte lika fin som Gefle IF Fotbolls egna arena som invigs 2013 - ackompanjerat av protester från läktarkramarna…
Hur matchen gick? Örebro vann visst med 2-0…