Se gärna filmen med Jens Liljeby, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Gävleborg, och ta del av hans råd och tips.

Snösmältning med risk för vårflod när våren kommer

5/4, 2018 kl. 12:30

Redan höga flöden i många vattendrag kombinerat med ovanligt stora snömängder kan vid ett väderomslag till plusgrader ställa till med ordentliga problem i Gävleborgs län. Särskilt om det kommer regn samtidigt. Som villa- och fastighetsägare gör du klokt i att vidta åtgärder för att undvika översvämnings- och vattenskador.

När snö och is börjar smälta finns risk att smältvatten tar sig in i huset istället för att rinna bort i avloppsbrunnar, hängrännor och stuprör.

– För att undvika översvämning bör du som husägare se till att avloppsbrunnar i källaringångar och på garagenedfarter inte är igensatta av skräp eller is. Här kan du behöva hacka bort is eller rensa bort skräp. På platta eller lågt sluttande tak kan stora mängder snö bilda en sjö på taket om stuprör eller takbrunnar är igensatta av snö och is, säger Jens Liljeby, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Gävleborg.

Snön kan också ställa till det genom att blåsa in och smälta på ställen som inte tål fukt, som till exempel vindar. Det kan bli mycket snö och den bör tas bort för att undvika fuktskador när den smälter. Skador som orsakas av att vatten tränger in i husgrunden är också ett bekymmer.

– En bra dränering är oerhört viktigt och direkt avgörande. För att undvika att vatten tar sig in genom sprickor i husgrunden är det viktigt att husägare någon gång varje år tittar till grunden och tätar eventuella sprickor så att vatten hålls ute, säger Jens.

Se vår film med vår naturskadesamordnare Jens Liljeby:
https://www.youtube.com/watch?v=fFaes30iZ5g

Fler tips finns på vår webbplats:
https://www.lansforsakringar.se/gavleborg/privat/forsakring/forebygga-skador/naturskador/varflod/

Länsförsäkringar Gävleborg

Länsförsäkringar Gävleborg

Medlem sedan 2015-04-02

Länsförsäkringar Gävleborg är ett av 23 kundägda, lokala och självständiga försäkringsbolag inom länsförsäkringsgruppen. Vår idé är att skapa try... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng