Om bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan kan du få urinvägsinfektion. Symtomen visar sig som ett behov att oftare vilja gå på toaletten, och det kan också svida lite när du kissar. För det mesta tar kroppen hand om bakterierna, och besvären avtar inom några dagar och efter en vecka är det oftast borta. Men ibland får bakterierna fäste i kroppen, och då behöver man få hjälp att skölja bort dem.

Det finns statistik som visar att en av tre svenska kvinnor har återkommande besvär med infektioner i urinblåsan och i urinröret. Det visar sig också som smärta i nedre delen av magen, att känna sig frusen och ibland uppstår en brännande känsla i underlivet. Vissa kan få blod i urinen.

En del är känsligare i urinvägarna än andra, och bland dessa hör de som har en neurologisk sjukdom som gör att resturin blir kvar i blåsan, personer med diabetes samt kvinnor som passerat klimakteriet och har känsligare slemhinnorna.

Vet man med sig att man är infektionskänslig så kan man tänka i förebyggande insatser.

Lingon är en stark antioxidant och det finns vetenskapligt stöd för att lingonjuice har flera positiva effekter i kroppen. Till exempel vid urinvägsinfektion.

RIKA PÅ ANTIOXIDANTER

Medicine doktor och näringsforskare Magnus Nylander menar att lingon har fått spela en undanskymd roll bland andra superbär. Han anser att lingon har en bra effekt vid blåskatarr och att lingon har en stor antioxidantkapacitet som bidrar till att dämpa inflammationer i bland annat i urinvägarna.

Att dricka en lingondryck kan på ett naturligt sätt avlägsna bakterierna som fäst på slemhinnan och med hjälp av antioxidanterna i lingon kan infektionen läka ut.

Lingon är rika på en mångfald antioxidanter. Men det är den komplexa kombinationen av viktiga ämnen som ger bäret goda egenskaper vid infektioner i urinvägarna och urinblåsan.

Lingon innehåller vitaminer och spårämnen som fosfor, magnesium, kalcium, kalium och järn samt mineralsalter.

LINGONDRYCK I FÖREBYGGANDE SYFTE

Lingondryck har mycket fina effekter vid blåskatarr. Det är dock stor skillnad mellan halten aktiva ingredienser i olika lingondrycker, så det gäller att välja en lingondryck med hög kvalitet. Det finns rapporter som visar att ekologiskt odlade bär kan innehålla betydligt mer antioxidanter än de som är traditionellt odlade.

Lingon som växer vilt innehåller ofta stora mängder koncentrerade tanniner, och dessa tanniner gör att bakterierna får mycket svårare att fästa på slemhinnan. De tar också med sig bakterier som fäst på slemhinnan.

Lingondryck är milt urindrivande och fungerar lite som ett desinfektionsmedel i urinvägarna. Om man också dricker mycket vatten i samband med att man tar ett glas lingondryck så hjälper det till att skölja bakterierna ut.  

I schweiziska Frauenfeld finns kvinnokliniken, Womens´ Clinic. Där har man genom åren konstaterat att kronisk urinvägsinfektion hos kvinnor i alla åldrar var ett problem som växte.

För att undvika överanvändning av antibiotika letade man efter komplement och alternativa behandlingsformer. Lingondryck sågs som en förebyggande behandling, men även att urinvägsinfektion kunde läka ut över tid.

DÄMPAR INFLAMMATION

För några år sedan utförde Magnus Nylander ett antioxidanttest på Biottas ekologiska lingondryck. Dessa lingon, som förädlas till dryck, växer längs sluttningarna på bergskedjan Karpaterna. Lingonen skördas för hand och uppfyller därför strikta ekologiska riktlinjer.

Det finns stora skillnader i halten aktiva ingredienser i olika lingon och lingondrycker. Resultatet av Nylanders test blev ett förvånansvärt högt antioxidantvärde. När han jämförde med en av de mest sålda svenska tranbärsdryckerna så var antioxidantvärdet cirka 25 procent lägre på tranbärsdrycken med samma styrka.

– När slemhinnorna är irriterade skapas fria radikaler som kan förvärra situationen. Då är det extra viktigt att tillföra antioxidanter som dämpar inflammationen. Att inta en lingondryck hjälper kroppen att bli av med bakterierna som orsakade infektionen.

En urinvägsinfektion behandlas vanligen med antibiotika, och har man besvär med blåskatarr ska man för säkerhets skull kontakta vården.

En urinvägsinfektion kan i sällsynta fall sprida sig till njurarna och då måste den behandlas med antibiotika. Ett tecken på att infektionen gått upp i njurarna är att det gör ont i ländryggen, man blir illamående och får feber.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige