Nedstämdhet och depression kan se ut på olika sätt, och tillståndet är föränderligt. Oro och ångest blir tydligt och den som får en depression har svårt att fungera på arbetsplatsen och i de privata relationerna. Man får en känsla av hopplöshet och tycker inget är roligt längre.

Den som blir deprimerad får en minskad produktion av signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och serotonin.

Lite förenklat kan man säga att dopamin är hjärnans belöningssystem och att serotonin förmedlar goda känslor och inre styrka samt att noradrenalin är aktiverande.

Maria Lindskog, som är forskare i neurobiologi vid Uppsala universitet har tittat på ämnet astrocyter i hjärnan och vilken roll de spelar när en psykisk sjukdom uppstår i hjärnan. Målet är förstås att lära sig mer, kartlägga aktiviteter i hjärnan för att så småningom kunna bota psykiska sjukdomar.

VILL FÖRSTÅ VAD SOM HÄNDER I HJÄRNAN

Till Uppsala universitet säger hon; ”Vi undersökte djurmodeller för depression. Men vi kunde inte hitta något fel på nervcellerna. Då började vi titta på astrocytfunktionen och kunde då se att det var där felet låg. De tog upp en signalsubstans sämre och frisatte mer av ett ämne än vad som var normalt. Det blir som att man kör hjärnan på för låg växel. Det blir sämre kraft men lättare att accelerera.”

Vid depression får vi svårare att planera vår vardag och enkla saker som tidigare varit en självklarhet att lösa kan kännas som oöverstigliga hinder att komma över.

Maria Lindskog förklarar att astrocyterna är svåra att studera bland annat på grund av de är så tunna att de inte syns i ett vanligt mikroskop. De är dessutom komplicerade att odla fram i cellmiljö. Forskarna vill till exempel titta på hur astrocyterna reagerar på stress och inflammation.

Hon säger; ”Jag drivs både av att förstå vad det är som händer, men också av att hitta nya behandlingsmål vid psykisk sjukdom. Stigmat som är förenat med den här typen av sjukdomar kan minska om vi bättre kan förklara vad det är som faktisk händer i hjärnan. Att man kan visa att det faktiskt finns ett biologiskt problem.”

JOHANNESÖRT GER LINDRING EFTER TVÅ VECKOR

Vid depression finns några olika antidepressiva mediciner att få, bland annat SSRI- och SNRI-medicin. SSRI höger serotoninet och SNRI höjer även noradrenalinet.

I början av behandlingen är det vanligt att man mår sämre. Stark ångest, illamående, huvudvärk och diarré är vanligt.

Johannesört från växtriket kan likt antidepressiva läkemedel, reglera kemin i hjärnan och få oss att må bättre vid nedstämdhet och kortvarig och lindrig depression. Studier har visat att johannesört är lika effektivt och ibland till och med effektivare än antidepressiv medicin som SSRI-preparat.

Ett SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, noradrenalin och dopamin. Biverkningarna av johannesört är få och milda.

Ett exempel på johannesörtpreparat är det växtbaserade läkemedlet Hypermin.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt. Det visar produktspecifika studier på Hypermin.

Det kan därför finnas många substanser som bidrar till johannesörtens lugnande effekt. Hypericin påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket gör oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar.

Precis som SSRI-preparaten uppnås effekten av Hypermin först efter några veckor, men man kan må avsevärt bättre redan efter två veckors användning.

Läs om hur Cristina Styrén kunde fasa ut den antidepressiva medicinen med hjälp av johannesört.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige.