Vem sjutton är Valentin?
29/1, 2008 kl. 21:28Och varför firar vi Alla hjärtans dag?
Trots att Alla Hjärtans Dag slagit igenom som kommersiell höjdpunkt för blom- kort och chokladförsäljare i Sverige först under de senaste åren, så har Valentine’s Day, som det heter på engelska, en mycket lång tradition. Redan 498 e. Kr. utsåg påve Gelasius i Rom 14 februari som dagen då man skulle hedra minnet av S:t Valentin. I Storbritannien och Frankrike började man fira S:t Valentins dag under medeltiden och då den sammanföll med den dag då man ansåg att fåglarna började sin parningslek, blev det så att dagen fick bli en kärlekens dag.
Det finns inga entydiga och empiriska svar på vem S:t Valentin var. Den katolska kyrkan hedrar ett antal helgon vid namn Valentinus, men den mest populära Valentin var en präst som trotsade kejsar Claudius genom att mot dennes lagstiftning viga unga förälskade par och på grund av detta fick lida martyrdöden. Under tiden i fängelset lär han ha skrivit ett kort signerat ”från din Valentin”till fångvaktarens dotter (som han naturligtvis var förälskad i).
I Storbritannien och USA började det bli allmänt populärt att fira Valentine’s Day under 1600-talet, och i mitten av 1700-talet var det vanligt bland alla samhällsklasser att dela ut små kärlekslappar till de man höll av. Redan i slutet av 1700-talet trycktes de första massupplagorna av Valentin-kort i Storbritannien och inte har firandet minskat. Enligt The Greeting Card Association är Valentine’s Day den högtid som kommer på andra plats efter jul när det gäller skickande av kort – omkring 1 miljard valentin-kort skickas varje år i USA.
Till Sverige kom Alla Hjärtans Dag först under 60-talet, då vissa större varuhus gjorde tappra försök att skapa vinst på kärleksförklaringar och dåliga samveten. Det dröjde dock ända fram till 90-talet innan Valentin-firandet slog igenom bland oss svenskar, och fortfarande är det många av oss som är skeptiska till detta amerikanska jippo. Att fira Valentin så länge man själv blir uppvaktad är väl roligt, men själv ser jag framför mig seriehjälten Charlie Brown som ideligen springer till brevlådan som gapar lika tom varje gång. Fast för att få äta choklad så är det en ursäkt lika god som någon annan…
Om det nu är så att man tycker att Alla Hjärtans Dag är ett jättefånigt påfund och faktiskt inte har någon att byta geléhjärtan med, så finns det dock ingenting som hindrar att man ägnar sig åt lite romantisk verklighetsflykt och gräver sig ner i soffan med en klassisk kärleksroman eller slänger in en riktig saftig kärlekssnyftare i DVD-spelaren.
8 härliga kärleksromaner
1. Borta med vinden – Margaret Mitchell
2. Svindlande höjder – Emily Brontë
3. Anna Karenina – Leo Tolstoy
4. Jane Eyre – Charlotte Brontë
5. Återstoden av dagen – Kazuo Ishiguro
6. Lady Chatterleys älskare – D.H. Lawrence
7. Sophies val – William Styron
8. Kärlek i kolerans tid – Gabriel García Márquez
8 härliga kärleksfilmer
1. Casablanca, 1942
2. När Harry träffade Sally, 1989
3. Stolthet och Fördom (BBC:s version med Colin Firth, såklart), 1995
4. Love Story, 1970
5. Den engelske patienten, 1996
6. Breaking the Waves, 1996
7. Finding Neverland, 2004
8. Bridget Jones dagbok, 2001
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »