Vattenstråle skär 15 cm stål
12/11, 2007 kl. 23:23Avancerad bearbetning med vattenjetstrålar utförs på LINO i Storvik ett par mil öster om centrala Sandviken.
- Vattenjetstrålen ger en kall och miljövänlig bearbetning utan någon negativ inverkan på materialen, säger Nils-Arne Andersson, Vd för LINO Industriteknik AB.
Ibland kan fast material, t ex finfin sand, injiceras efter att vattenstrålen passerat munstycket, som har olika geometri beroende på vilken bearbetning som skall göras, förklarar Nils-Arne och fortsätter:
- Vattenskärning har visat sig fungera utmärkt för en hel rad olika material.
Aluminium, filt t ex för packningar, glasfiber armerad plast, kakel, klinker, sten, stål och
vävbakelit är exempel på material som vi skurit med framgång. Största skärdjup hittills är dryga 150 mm härdat stål. En annan stor fördel är, att ett härdat material inte behöver härdas en gång till efter vattenskärning, vilket är fallet för de flesta andra bearbetningsmetoderna.
Rostfritt stål får inte heller materialförändringar.
- Hitintills har det egentligen uppstått mycket få problem med olika material i vattenskärmaskinen. Men vissa träslag är besvärliga med kvistar och varierande materialtäthet.
Härdat glas kan inte heller bearbetas med vattenjetstråle, eftersom det exploderar.
- Vattenskärning är ett viktigt komplement till vår övriga verksamhet, och ger oss möjlighet att snabbt ta fram reservdelar av mycket varierande form och bestående av material, som kanske är svåra att bearbeta med konventionell teknik.
Därför har vi också mycket enstyckstillverkning och en attraktiv snabbservice på reservdelar, som utnyttjas av företag i flera branscher. Vi har också legotillverkning för en stor del av industrin.
- Vår standard legotillverkning består annars huvudsakligen av delar till
bandmaskiner för plastband, rullbanor och transportörer t ex för timmer och sågat virke, liksom brädmatare och paketläggare för träindustrin - för att ta några exempel.
Ibland ingår också konstruktion och montage i uppdragen, som då innebär leverans av färdiga anläggningsdelar, avslutar Nils-Arne Andersson.
Faktaruta
LINO har en komplett mekanisk verkstad med funktionell maskinuppställning, där ett miljöanpassat måleri ingår.
Delägarna är två gifta par: Lena (ekonomi) och Olle Dahlqvist (teknik) respektive Inger (administration) och Nils-Arne Andersson (teknik och vd).
1 februari år 2002 köpte de nuvarande delägarna inkråmet efter avsomnade
Perssons Smide (grundat år 1926), och startade med 10 anställda.
Idag är man dubbelt så många och fakturerar ca 15 Mkr per år.
Text Horst Mueller
Foto LINO Industriteknik AB
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »