Tidig frösådd
29/1, 2008 kl. 21:09Sätt igång frösådden i god tid!
Så perenner under snön
Vissa perennfrön kräver en kylperiod innan de gror och många andra mår bra av det. I vilket fall som helst så är den mest naturliga starten för ett perennfrö en långsam väckning utomhus med alla de väderväxlingar som detta innebär. Eftersom det är svårt att hålla reda på fröna om man bara slänger ut dem i rabatten så är det dock praktiskt att använda sig av någon typ av kärl. Jag brukar göra så här i januari eller februari:
1. Först gör jag några hål i botten av lämpliga plastkärl (glassbyttor fungerar jättebra) och fyller kärlen med såjord (gärna perlitblandad såjord som är genomsläpplig och lätt)
2. Därefter strör jag ut fröna på jordytan och täcker med lite mer såjord (många perennfrön är små och behöver knappt täckas alls).
3. Jag vattnar sedan jordytan – försiktigt så att fröna ej flyter iväg.
4. Sådden får sedan stå inomhus i ett par dagar så att fröna suger åt sig fukt.
5. Sedan ställer jag ut kärlen på ett skyddat ställe i trädgården – under en buske eller vid en husvägg. Det allra bästa är om sådderna kan få ett snötäcke över sig.
6. Vissa groddar kikar upp redan i april, medan andra kan ta många många månader. Håll efter lådorna så att de jorden inte torkar ut och ha tålamod!
7. När det blir trångt i lådan är det dags för omskolning och ännu senare utplantering.
Så perenner och långsamma ettåringar inomhus
Om man nu inte har tålamod att låta perennodlingen gå den naturliga vägen så kan man försöka skynda på utvecklingen genom att så dem tidigt inomhus. De allra flesta perenner tar ett år eller fler på sig innan de ger blommor, men vissa kan blomma redan första sommaren om man sår tidigt. Detta gäller exempelvis riddarsporre, flerårig stockros, akleja, fackelblomster och malva.
Samtidigt ska man naturligtvis passa på att så de ettåringar som tar lite längre tid på sig, t.ex. pelargon, lobelia, lejongap, narcisstobak och verbena. Så gärna fröna i en sålåda till att börja med, så kan du ge dem varsin kruka när de blivit lite större och det är dags för omskolning. Ofta står det på fröpåsen hur djupt fröna skall sås, men som en tumregel gäller att stora frön skall petas ner en bit medan små frön bara skall täckas med ytterst lite jord (lobelian skall t.ex. inte täckas alls). Medan fröna gror får de gärna stå varmt och lite fuktigt (man kan t.ex trä en plastpåse med hål i över sålådan). Så fort de gror ska eventuella plastpåsar bort och lådorna flyttas till ett ljust och svalt ställe.
Det allra viktigaste när man sår tidigt är att småplantorna får så bra odlingsförhållanden som möjligt. De naturliga förhållandena i våra svenska hem i februari är katastrofala med massor av värme och ytterst lite ljus. För mycket värme i kombination med för lite ljus gör att plantorna blir långa, bleka och ömtåliga. Det allra flesta sådder mår bäst av 10-12 grader och massor av ljus vid den här tiden på året, något som i många fall är svårt att trolla fram. Ett ljust fönster utan ett kokande element under brukar dock fungera. Är det omöjligt för dig att ordna en bra odlingsplats därhemma så är det bättre att vänta en månad med sådden. Ett annat alternativ är att fixa en odlingshylla där dina småplantor kan få det ljus de verkligen behöver – hur du gör beskrivs nedan. Placera hyllan i det svalaste utrymmet du har – ett uppvärmt garage är idealiskt.
När sådderna växt en bit och det börjar bli trångt i sålådan så är det viktigt att gallra så att varje planta får maximalt med ljus och luft. Omskola småplantorna till egna krukor så snart de blivit lite kraftigare och fått ett eller ett par riktiga bladpar utöver de första hjärtbladen.
Gör en odlingshylla
Att göra en odlingshylla behöver inte vara krångligt och jag tänker inte ge dig någon detaljerad ritning som kräver en massa mätande och sågande och snickrande, för så länge som du inte tänker ställa hyllan i finrummet så är det ju inte så noga hur den ser ut.
Jag föreslår att du tager vad du haver i form av:
- lagerhyllor med bra djup och bredd
- konsoler och hyllskivor
- hyllsystem med skenor, konsoler och hyllskivor
- provisoriska hyllor uppbyggda av exempelvis träbackar och träskivor.
Pallra dig sedan ner till närmaste loppis och försök komma över några billiga lysörsarmaturer (gärna trerörsarmatur med längd 1,20 m.) Det går naturligtvis bra att köpa nya, men det är inte helt billigt. Komplettera med lysrör om det saknas och fäst sedan armaturerna på undersidan av varje hyllskiva. Hur du går tillväga beror naturligtvis på hur just din hylla ser ut. Koppla armaturerna till en förgreningssladd som i sin tur är kopplad till en timer. Dina växter bör få ljus ca 12 timmar per dygn, så ställ gärna in timern på 07.00 till 19.00 och tänk på att placera hyllan på ett svalt ställe. Klä väggen bakom hyllan med aluminiumfolie för att få extra reflektion av ljuset och njut sedan av tillväxten av kraftiga och pigga plantor som är redo för avhärdning och utplantering till sommaren.
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »