Theresa vill hjälpa offer för Boko Haram
6/9, 2016 kl. 19:49Theresa Ogionwo läser sista året på Internationella Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle och har nu startat en ideell organisation, "Selfless", som ska hjälpa offer för Boko Haram, samt de som blivit föräldralösa på grund av AIDS.
Hon ville starta en ideell hjälporganisation, och för att göra det möjligt insåg hon att hon behövde vissa kunskaper.
Förstavalet var England
- Så jag beslöt mig för att sätta mig på skolbänken igen och mitt förstaval var att återvända till England. Men då min svärfar bodde och verkade som föreläsare i Lund så blev
Sverige ett alternativ.
Theresa sökte på nätet och såg att Högskolan i Gävle har ett Internationellt Socionomprogram, det enda i Sverige som ges på engelska, och därför valde hon Gävle.
Hon har arbetat både i England och i Lagos och berättar att det inte var lätt för henne att återvända till skolan, att det blev möjligt tack vare att hon har människor som stödjer hennes beslut. Hon och barnen som följde med, har nu varit här i Gävle i nästan fyra år.
Lagos
- Lagos är en stad på närmare 20 miljoner invånare. En stor del av mitt liv har jag levt i Lagos och jag har sett problemen med gatubarnen.
Hon arbetar nu med en ideell organisation i Nigeria och hon har även registrerat en sådan organisation i Sverige som heter "Selfless".
Organisationen ska arbeta med offer för Boko Haram och hjälpa barn som blivit föräldralösa på grund av AIDS.
Boko Haram
Att arbeta med offer för Boko Haram är väldigt personligt för henne då hennes svåger dödades i ett anfall 2002 där Boko Haram bombade en av FN:s hjälporganisationer.
- Ju mer man ser och läser om de fruktansvärda saker som Boko Haram bär ansvaret för, desto mer ökar ens vilja att hjälpa.
Ett djurliv som förvinner
Hon säger att det är så många saker hon skulle vilja göra, men att man måste börja någonstans och hoppas kunna göra en insats.
Hennes man är från södra Nigeria och det är den rikaste delen av landet, men också det område som är mest utsatt för miljöförstörelsen och som har de värsta sociala problemen.
- Det finns ett djurliv som bara finns i Nigerdeltat och som nu försvinner. Det finns så mycket att göra.
Utbildningen är bra
Hon tycker utbildningen är bra och berättar att hon har lärt sig otroligt mycket om hur och varför hon ser på saker på ett visst sätt.
- Jag är inte samma människa som kvinnan som kom hit för tre år sedan. Detta var den plattform jag ville ha och den har jag fått.
Men hon ser också utrymme för förbättringar. En bättre struktur, och framförallt fler föreläsare och personal som behärskar en perfekt engelska.
Rapatac
I programmet ingår en hel termin för praktik och den gjorde Theresa hos Rapatac. I Rapatacs grundare, Moussa, ser hon en visionär ledare med drömmar och mål för ungdomar som riskerar att marginaliseras.
Sanaya Singh, som är Theresas handledare, är full av beundran för Theresa som tog många egna initiativ och för Moussa som gav henne denna handlingsfrihet.
De tog bland annat initiativet till den stora kulturfestivalen " Sverige möter Afrika" som Theresa ledde. En festival i Gävle med modedesign, kryddig mat och nya berättelser. Modedesigners kom från Nigeria, professionella modeller kom från Stockholm och en mängd artister uppträdde. Se artikel i GD
Svårt få svenska vänner
Jag tycker det är svårt att få vänner i Gävle, säger Theresa. Från det du är väldigt ung i Sverige sitter du ensam i ditt rum. I mitt land är man alltid en grupp när man äter och när man umgås.
- Men även länder som Nigeria blir gradvis mer och mer individualistiska speciellt i städerna och familjerna blir mindre och mindre.
- Vi vinner så mycket av studenter som Theresa och deras berättelser som belyser saker som vi inte visste. Vi borde mera ta vara på möjligheten att lära av dessa, säger Sanaya Singh.
- Nu var det organisationer utanför Högskolan, som Rapatac, som tog denna chans att dra nytta av denna resurs. Vi i Sverige behöver komma ut ur vår comfort zone lite grann, säger Sanaya
Hos Rapatac fanns tre frivilliga, två tyskar och en från Ungern, berättar Theresa. En av dem sade till henne att han känner sig mer som en afrikan nu.
"Konstigt att jag skulle komma till Sverige för att få känna mig mer som en afrikan".
För mer information, v v kontakta:
Theresa Ogionwo
Tel: 076- 032 66 64
E-post: bode_ade@yahoo.com
Sanaya Singh, adjunkt i socialt arbete vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 82 86
E-post: sanaya.singh@hig.se
Text och foto: Douglas Öhrbom
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »