Sommarjobb i trädgården
29/1, 2008 kl. 21:01Här har ni en kom-ihåg-lista för sommarträdgården.
Nedan har vi ställt samman en lista på sådant som man kan sysselsätta sig med i trädgården under sommarmånaderna. Här finns inga måsten, men några borden…
Håll bladlössen borta. Om du inte vill använda bekämpningsmedel är det allra bästa att handplocka eller spola bort lössen med vatten. Nyckelpigor är väldigt förtjusta i bladlöss, så var glad för dem!
Vattna! Blir det en varm och torr sommar så är det uttorkning som är växternas värsta fiende. Vattna inte i direkt solsken, för då kan vattenreflexerna bränna bladen. Vattna helst på kvällen, då vattnet inte avdunstar så fort utan får en chans att rinna ner i jorden. Vattna mycket vid varje tillfälle så att fukten når ner till rötterna. Om endast jordens översta lager letar sig rötterna upp till ytan, vilket gör att växten blir mycket känsligare. Luckra i rabatterna så att vattnet får lättare att rinna ner.
Blanda gärna i vattenhållande kristaller i krukor och amplar. Jorden i krukor torkar ut mycket snabbt och många växter kan tuppa av redan efter en varm dag utan vatten. Med vattenhållande kristaller eller självvattnande krukor behöver du inte vattna så ofta.
Plocka bort vissna blommor, så får du fler. Detta gäller i synnerhet de ettåriga blommorna, som är väldigt lättlurade. Växter är nämligen programmerade att sluta blomma och sätta frö när blomman vissnar, men plockar man bort de vissna blommorna så kommer det fler, eftersom alla växter, liksom allt annat levande, har en fortplantningsdrift.
Även rosor ska man klippa bort vissna blommor på för att få fler. Precis som vid all beskärning ska man klippa precis ovanför ett friskt blad, så kommer det ett nytt skott i bladvecket.
När tulpaner och andra lökväxter har blommat över skall frökapslarna knipsas av. De gröna bladen ska man dock lämna i fred, så att de kan skapa och transportera näring till löken inför nästa år. Ge lökarna en näve gödsel (ex. benmjöl) efter blomningen.
Rensa ogräs. Om man rensar ihärdigt under vår och försommar så blir jobbet mycket enklare under resten av säsongen. Allt eftersom plantorna växer och rabatterna fylls ut blir det mindre plats för ogräset. Tänk på att bar jord är ”onaturligt”, så i stället för att låta ogräset ta plats kan du se till att plantera tätt, eller täcka jorden med marktäckande växter eller annat täckmaterial. Ettårigt ogräs är skrapas lätt bort, medan fleråriga kan kräva lite mer arbete. Hinner du inte rensa bort otäcka ogräs som maskros och kirskål, så försök förhindra spridningen genom att plocka bort blommor och fröställningar. Kirskål är dessutom vackra till snitt.
Gödsla hungriga växter, men se till att bara gödsla i samband med regn eller vattning, eftersom det koncentrerade gödslet annars kan orsaka skador.
Gallra bland grönsaker och sommarblommor så att de kan utvecklas till stora fina plantor. Gör till vana att skörda varannan morot så får du fina små babymorötter på sommaren och stora fina morötter tillhösten
Många grönsaker har så kort utvecklingstid att man kan fortsätta så och skörda under hela säsongen. Detta gäller exempelvis sallat och rädisa.
Se efter sniglarna. Vid nyplanteringar med späda plantor som man är extra rädd om är det bra att strö ut snigelmedel. Sniglarna mumsar glatt i sig de små pelletsbitarna och kryper sedan iväg för att dö. Komplettera med att själv gå runt och plocka eller klippa sniglar så ofta du kan, helst varje dag. Det finns också snigelfällor som fylls med öl som sniglarna drunknar i. Mördarsnigeln verkar ha kommit för att stanna, så vi får helt enkelt lära oss att leva med den och se den som ännu ett arbetsmoment i trädgården.
Stötta upp långa och tunga perenner så att de inte faller för vinden.
Kupa potatis och morötter så att de inte blir gröna.
Skörda bär, sylta och safta. Plocka in kryddor och torka. Har du chiliplantor så kan du trä upp dem på tråd och hänga även dem på tork – praktiskt och dekorativt.
Genomför projekt och planera nya. Damm, veranda, kryddland, köksträdgård – ta bara inte vatten över huvudet.
Och sist men inte minst…njut av din trädgård
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »