Myten om styrkor och svagheter
26/3, 2012 kl. 08:00Det finns en myt om styrkor och svagheter som säger att vi alla naturligt har dem. I verkligheten har vi inte det. Ingen människa har någon enda styrka eller svaghet. Vad vi har är istället naturliga talanger och icke-talanger, men dessa är inte detsamma som styrkor och svagheter.
Svagheter och styrkor finns inte naturligt, bara talanger och icke-talanger. Men om jag litar på en icke-talang, så skapar jag en svaghet för mig själv. Likaså om jag inte litar på mina talanger då är de aldrig styrkor för mig. På så sätt tillverkar jag styrkor och svagheter.
Med andra ord, i slutändan har du kontroll över dina styrkor och svagheter. Du kan vara född med talang och icke-talanger, men du är ansvarig för huruvida dessa talanger och icke-talanger används för att bli styrkor eller svagheter. När du tillåter din framgång att vara beroende av dina talanger, skapar du styrkor. När du tillåter din framgång att vara beroende på dina icke-talanger, skapar du svagheter.
Detta kan verka som om jag talar om några mindre tolkningar av ordbetydelser, men jag försäkrar er att detta är mycket mer än en enkel ordlek. För att förstå detta koncept krävs det en total förändring av perspektiv. De flesta människor köper myten om att de har sina styrkor och svagheter och kan inte förstå att de egentligen inte har dem, utan faktiskt själv skapar dem. Kraften är deras om huruvida dessa styrkor och svagheter existerar eller inte.
En av världens mest framgångsrika affärscoacher, Marshall Goldsmith, fick frågan om hur han har kunnat bli så framgångsrik. Han svarade enkelt, ”Jag har tagit reda på mina talanger och mina icke-talanger och därefter säkerställt att jag aldrig behöver vara beroende av mina icke-talanger för att nå framgång.”
I en sjuårig världsomspännande undersökning gjord av det amerikanska forsknings- och utbildningsföretaget Innermetrix undersökte man 197,000 individer för att hitta svar på vad det är som gör att vissa lyckas bättre än andra. Det man kom fram till var att två faktorer var direkt avgörande till en individs prestation. Självinsikt och Hur autentisk du är till din självinsikt. Snittet bland de personer som deltog i undersökningen var 57 % självinsikt. Det visade sig att de mest framgångsrika människorna i testgruppen var de personer som hade 89-90% självinsikt och dessutom var autentisk till sin självinsikt. Med andra ord, dessa personer kände till sina talanger och använde dem likväl som att de minimerade betydelsen av deras icke-talanger.
Vill du nå framgång oavsett om det gäller i karriären eller i ditt privata liv så är det viktigt att du slutar tillverka svagheter genom att vara beroende av dina icke-talanger. Genom att istället använda dina naturliga talanger kommer du att uppleva att saker och ting både är roligare, enklare och mindre ansträngande att genomföra och det är också då resultaten stiger mot helt nya höjder.
/Daniel Antonsson, VD för utbildningsföretaget Ibizcon och certifierad internationell affärskonsult vid Innermetrix Inc, Florida och IMX Europe, Glasgow.
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »