Lärandet som konstart
29/10, 2014 kl. 16:39- Jag definierar mitt yrke som lärare som en konstart, och lärandet är också en konstart.
Bengt Söderhäll har jobbat 40 år som lärare på alla stadium. Att ta exempel från skönlitteraturen är något som han hela tiden använt i sin undervisning, på högstadiet, på Komvux och här på Högskolan i Gävle.
- Vad händer, vad skulle kunnat vara annorlunda, hur skulle du själv ha gjort i samma situation, vad ser du för alternativa lösningar? Min dröm är att kunna sätta ihop en antologi med olika texter, om jag hinner.
Diktaren
Bengt publicerade idag sin nionde diktsamling "Vi fäster våra drömmar med ordens häftstift”. Detta är också sjordingar (sju ord i varje dikt), den här gången illustrerade.
- Detta är liksom nästa steg, med en bild som på något sätt bråkar med texten, säger Bengt.
Tidigare har han publicerat "Sjordingar från Dalälvens brink”. Där har han i korta dikter speglat naturen och tiden. Naturen är något han gärna söker för kraft och inspiration.
Saker under visning
Bengt skriver nu under hösten på sin licentiatsavhandling, om hur lärare beskrivs i skönlitteratur, och hoppas kunna lägga fram den under våren.
Vad är det som läraren undervisar de unga, så att de skall kunna utveckla sina utförsgåvor utan att läraren hindrar, det är Bengts ingång.
Man har alltså olika saker under visning, för att det är vackert/farligt/fult/trevligt eller vad det kan vara. Och så för man ett samtal om det som är faktabaserat men som också är meningsfullt, alltså både fakta och mening.
- Jag definierar mitt yrke som lärare som en konstart, och lärandet är också en konstart.
Boken heter: "Vi fäster våra drömmar med ordens häftstift"
(Beijbom Books AB) ISBN 978-91-86581-18-3
För mer information, v v kontakta:
Bengt Söderhäll, Universitetslektor i didaktik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026- 64 88 69, 076-800 47 72
E-post: bengt.soderhall@hig.se
Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »