Globaliseringens möjligheter
7/2, 2008 kl. 10:09När Svenskt Näringsliv bjöd in till Läkerol Arena den 31/1 kom nästan 200 företagare för att få mer insikt om globaliseringen. Statsrådet Göran Hägglund redovisade regeringens syn på globaliseringens utmaningar och möjligheter. Men han började med att berätta att Brynäs var favoritlaget när han som barn bodde utanför Karlstad. Idag bor han i Jönköping och där regerar HV 71.
Det är bara 150 år sedan Sverige var ett fattigt land som fick bistånd från andra länder, bland annat Uruguay. Utvecklingen från u-land till välfärd hänger samman med uppfinningsrika, arbetsamma och flitiga människor och deras företagaranda. De framgångsrika produkterna som kullager, telefonsystem mm såldes över hela världen. Globaliseringen kan därför sägas vara grunden till vår välfärd! Göran Hägglund beundrar de människor som lyckades med detta i en tid när internationella kommunikationer i princip endast utgjordes av båttrafik. Idag kan pengar, företag och människor flyttas till andra länder över dagen!
Alliansregeringen kan idag redovisa positiva siffror när det gäller företagande och sysselsättning:
+ 4 660 000 människor har sysselsättning, ”All time high”
+ ökat företagande
+ ökade vinster för företagen
+ ökad sysselsättning för ungdomar och utlandsfödda
De resurser som skapas måste användas på klokast möjliga sätt. Skolan behöver kunna ge eleverna bättre möjligheter att hävda sig på arbetsmarknaden, och det gäller både akademiska och praktiska utbildningar. Framgångsrika företagare behövs också som förebilder för att uppmuntra blivande entreprenörer!
Hur ser vi till att ännu fler företag startar och utvecklas? Bättre villkor för företagen är grunden för tillväxt och fler jobb.
Det gäller att vi är öppna för möjligheten att komma med nya idéer. 1899 föreslog chefen för USA:s patentverk att det kunde läggas ner eftersom ”allt redan är uppfunnet”. Man kan le åt det idag men det belyser också vikten av att vi fortsätter att uppmuntra idérika människor.
Regeringen arbetar just nu på sänkta arbetsgivaravgifter för tre grupper: ungdomar, de som varit borta länge från arbetslivet samt för pensionärer som vill arbeta efter pensionen.
Det finns också planer på att förändra arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag. Man diskuterar också möjligheterna att ta bort kravet på revisor för små aktiebolag.
Regeringen vill också underlätta för dem som vill starta vård- eller städföretag.
Göran Hägglund anser att politiken inte skall starta företag. Tetrapak hade inte varit möjligt i ett departement! Politiker skall se till att man inte hindrar företagens utveckling. Som t ex när Hennes & Mauritz 1964 inte fick tillstånd att föra ut pengar för att starta butiker i andra länder. 1974 var dåvarande börschefen skeptisk till att HM skulle introduceras på börsen.
”Vi politiker skall inrikta oss på att skapa en bra miljö för idérika människor så att de får förutsättningar att förverkliga sina projekt”, tillade Göran Hägglund.
Globaliseringen lade grunden för vår välfärd och om vi lyckas utveckla vår internationella handel ger det förutsättningar att bibehålla välfärden!
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »