Fyra enkla trädgårdsprojekt
29/1, 2008 kl. 20:11Vem har sagt att trädgårdsprojekt behöver vara dyra och tidskrävande?
Har du dåligt med väggar i trädgården, lite för mycket insyn runt uteplatsen eller vill du bara ha något för dina luktärtor att klättra på? Då är en spaljé av armeringsnät något av det smartaste du kan göra. Det vackert rostiga nätet är en perfekt klätterställning och snygg bakgrund till vilka växter som helst. Det bästa för stadgan är att bygga spaljén av två väggar i lätt vinkel. Mät ut hur hög och bred du vill att spaljéväggen skall vara och bege dig till närmaste byggvaruhus. Har du ingen vinkelslip själv så kan du be personalen såga till lagom stora bitar. Armeringsnät brukar säljas i ark med olika storlek och priset ligger på runt 400 kr för ett stort ark på 5 x 2,35 m. Köp också några spetsade stolpar att fästa näten i. Det ska vara bra längd på stolparna så att du kan slå ner dem djupt i marken.
Väl hemkommen så är det bara att med en slägga slå ner stolparna en rejäl bit ner i jorden och därefter fästa armeringsnätet med vid armeringsnätet med märlor (be att någon håller släggans huvud på baksidan av stolpen när du hamrar så att det blir lite motstånd). Plantera dina luktärtor och slå dig ner i en skön solstol i väntan på att de ska börja blomma.
Klätterpyramid på några minuter
Av långa armeringsjärn och kraftigt rep så får du snabbt ihop läckra och stabila klätterställningar till dina klematis. Köp 5-7 stycken ca 3 meter långa armeringsjärn hos din bygghandlare – de kostar ca 15 kr/metern. Köp också 6-8 meter kraftigt rep. Banka ner järnen i en cirkel – tänk på att slå ner dem vinklade inåt så att de möts i toppen. Knyt ihop toppen med flera varv rep och en riktigt ordentlig knop. Använd sedan resten av repet för att fläta eller vira en spiral längs hela pyramiden. Fäst med knutar här och där så att repet inte glider. Fäst med bra knopar i båda ändar.
Raffiga planteringar i rostiga oljefat
Att få upp planteringarna på höjden är både praktiskt och dekorativt, men jätteurnor är dyra och det är både vingligt och opraktiskt att pallra upp småkrukor på bord och stolar om underlaget är ojämnt. Ett snyggt, billigt och enkelt alternativ är att bege sig till en närbelägen skrot och köpa ett par rostiga gamla oljefat för några tior. Såga itu faten med en vinkelslip och se till att göra några stora hål i botten ifall det inte redan finns.
Placera ut de halva oljefaten där du vill ha dina upphöjda planteringar och fyll på en bra bit upp med välpackat trädgårdsavfall (det blir väldigt dyrt och tungt att köpa säckvis med jord). Lägg en bit markduk ovanpå avfallet för att hålla ogräset nere och ändå möjliggöra vattengenomströmningen, fyll på med ca 20 cm bra jord upp till toppen och plantera dina växter.
Den här typen av plantering passar särskilt bra för sommarblommor. Nästa vår när du lyfter på markduken så har du förhoppningsvis fin kompostjord därunder. Ta hand om den fina jorden, tryck ner nytt trädgårdsavfall och börja om på nytt med nya, fina sommarblommor. Blanda gärna höga växter med tuvbildande och hängande för att skapa riktigt välfyllda fat.
Snabb uteplats för slappa soldyrkare
Du har spanat in en plätt på gräsmattan där det skulle passa väldigt bra med en liten sittplats, men du blir trött av att tänka på allt arbete och alla kostnader som detta innebär, så du ställer trädgårdsmöblerna direkt på gräsmattan och flyttar på dem varje gång det är dags att klippa gräset (eller struntar helt enkelt i att klippa just där) och tänker att kanske nästa år...
Eller så gör du den enklaste lilla sittplats man kan tänka sig. Se till att den tilltänkta uteplatsen ligger på en plan bit gräsmatta och klipp gräset riktigt kort. Gräv ut oregelbundna plattor av grässvålen så att groparna får ett djup på ca 7 cm. Köp hem massor av säckar med finbetong och hyr en liten cementblandare. Rulla ut cementblandaren på gräsmattan och blanda ihop smeten enligt anvisningarna. Sedan är det bara att fylla upp dina hål med cement, släta ut ytan och vänta på att plattorna ska härda. Se till att hålla plattorna fuktiga genom vattning de första dagarna för att undvika sprickbildning under bränn-processen. Sådär – enklare kan det inte bli!
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »